N. Κορέα: Κρατικό σχέδιο διάσωσης 4,2 δισ. δολ. της LG Card

N. Κορέα: Κρατικό σχέδιο διάσωσης 4,2 δισ. δολ. της LG Card

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στρέφονται τώρα οι πιστωτές της LG Card, καλώντας την να αγοράσει εκείνη το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της μεγαλύτερης πιστωτικής κάρτας της χώρας μέσω της κρατικής τράπεζας KDB προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευσή της, καθώς δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το σχέδιο διάσωσής της.

Το εν λόγω σχέδιο διάσωσης αξίας 4,2 δισ. δολαρίων, που προβλέπει ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της LG Card θα ανταλλάξουν σημαντικό τμήμα του χρέους της με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της, προϋποθέτει τη συναίνεση όλων των πιστωτών. Σύμφωνα, όμως, με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας, δύο από τους 16 πιστωτές της απορρίπτουν την εν λόγω ανταλλαγή και πιέζουν τον τρίτο μεγαλύτερο πιστωτή της LG Card, την κρατική τράπεζα Korea Development Bank (KDB), να αναθεωρήσει το σχέδιο διάσωσης και να αναλάβει η ίδια μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας από το 19% που έχει προτείνει. Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή, η KDB προσφέρθηκε να χορηγήσει 300 δισ. γουόν περισσότερα από την αρχική της πρόταση στο πλαίσιο του σχεδίου αντικατάστασης χρέους έναντι πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και να αναλάβει τον καθοριστικό ρόλο στην από κοινού εξαγορά της εταιρείας.

«Αν η KDB συναινέσει στην πρόταση αυτή, θα θέλαμε να δούμε συμφωνία επί του σχεδίου διάσωσης σήμερα ή αύριο», τόνισε σχετικά ο Γιουν Γιονγκ-ρό, γενικός διευθυντής της Εποπτικής Οικονομικής Επιτροπής. Στελέχη της KDB, όμως, αναφέρουν ότι η τράπεζα δεν θέλει να αυξήσει περαιτέρω την έκθεσή της στην LG Card φοβούμενη τη ζημία που μπορεί να υποστεί. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν, βέβαια, ότι η KDB δεν έχει εναλλακτική λύση παρά να επωμισθεί μεγαλύτερο τμήμα του κόστους που συνεπάγεται η διάσωση της LG Card προκειμένου να αποτραπούν συνέπειες «φαινόμενου ντόμινου» σε όλο το οικονομικό σύστημα. «Αν η LG Card υποβάλει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της ή ρευστοποιηθεί, θα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις τοπικές τράπεζες», επισημαίνει ο Χαν Γιουνγκ Ταέ, αναλυτής της Mirae Asset Management, που εκτιμά ότι θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της ΚDΒ.

Εξ άλλου, στέλεχος της Chohung Bank ανέφερε ότι η τράπεζά του διαφωνεί με το σχέδιο διάσωσης της LG αλλά ενδέχεται να αναθεωρήσει τη θέση της αν το σχέδιο τροποποιηθεί σημαντικά. Παράλληλα, στελέχη των ρυθμιστικών αρχών εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο εξαγοράς της LG από τους πιστωτές της, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας αντιδρούν έντονα σε πρόταση των πιστωτών να ακυρωθούν οι μετοχές της εταιρείας χωρίς αποζημίωση. Πρόκειται για συνήθη πρακτική στη Νότιο Κορέα όταν επίκειται ανταλλαγή χρέους με πακέτα μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η LG Card έχει πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την έκρηξη πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε στη Νότια Κορέα και είχε ως αποτέλεσμα ο ένας στους 10 πολίτες της χώρας να μην μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. H κρίση που ακολούθησε απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας της Νότιας Κορέας που μόλις και ανασύρθηκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2003. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της χώρας έχει προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιμάκωση των προβλημάτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή