EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελβετία βγήκε από το τούνελ της κρίσης

Υπό έλεγχο παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον μήνα Δεκέμβριο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης μόλις 0,6% σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία στηρίζουν την άποψη της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο επί του παρόντος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός τον μήνα Δεκέμβριο ήταν καθηλωμένος σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο και διαμορφώθηκε βάσει των προβλέψεων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης της Ελβετίας Ζαν-Πιερ Ροτ, διευκρίνισε ότι τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στην αρχή της ανάκαμψης. Τόνισε δε ότι η Ελβετία δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Εκτός Vivendi η Lagardere

O γαλλικός εκδοτικός οίκος Lagardere πέτυχε χθες την έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξαγοράσει την εκδοτική επιχείρηση Editis, υπό την προϋπόθεση ότι θα πωλήσει ένα τεράστιο μερίδιο που διατηρεί στον πρώην εκδοτικό βραχίονά του, τη Vivendi Universal. Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος Lagardere, που είναι ο μεγαλύτερος στις εκδόσεις περιοδικών στον κόσμο, διευκρινίζει ότι θα επιθυμούσε έναν και μοναδικό αγοραστή για το μερίδιό στη Vivendi Universal. Το μερίδιο του εκδοτικού οίκου Lagardere εκτιμάται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο ανακοινωθέν προστίθεται ότι ο εκδοτικός οίκος ενδέχεται να μην αποδειχθεί ικανός στην εξεύρεση ενός και μοναδικού αγοραστή. «H Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει τους αγοραστές ώστε με την πώληση του μεριδίου να διασφαλισθεί η συνέχεια και ο διαρκής ανταγωνισμός στις ανάλογες αγορές», αναφέρει σε δικό της ανακοινωθέν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O εκδοτικός οίκος Lafardrere θα συνεχίσει να διατηρεί τις δραστηριότητές του στις εκδόσεις Larousse, Armand Collin, Dunoz, Dalloz καθώς και στα κέντρα διανομής Anaya στην Ισπανία και Ιvry,όπως αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H τιμή της μετοχής του εκδοτικού οίκου Lagardere σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών κατά 2% στα 47,25 ευρώ.

Εντός των στόχων της η Lufthansa

H γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa κατόρθωσε το 2003 να πετύχει τους στόχους της σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ζημιών της και να τονώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη απέναντί της τη στιγμή κατά την οποία ο κλάδος αντιμετωπίζει διεθνώς σοβαρότατα προβλήματα. Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Βόλφγκανγκ Μάιρουμπερ αποκάλυψε ότι η εταιρεία κατόρθωσε να περιορίσει τις ζημίες της το 2003, από τα 415 εκατομμύρια ευρώ που είχε σημειώσει το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του, η κερδοφορία της εταιρείας την περίοδο που επακολούθησε εξισορρόπησε τις ζημίες του πρώτου τριμήνου του 2003. Ειδικότερα, οι ζημίες της Lufthansa, το εννεάμηνο που έληξε τον περασμένο Νοέμβριο περιορίσθηκαν στα 154 εκατομμύρια ευρώ.

«Απογειώθηκε» η Ryanair

H αεροπορική εταιρεία φθηνών ναύλων Ryanair, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για την επίτευξη των στόχων της αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των επιβατών της, μέχρι τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου. Τον μήνα Δεκέμβριο η Ryanair αύξησε τον αριθμό των επιβατών της κατά 53% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2002.

Αυξήθηκαν οι ζημίες της Μonsanto

Στα 97 εκατομμύρια δολάρια διευρύνθηκαν οι ζημίες της εταιρείας αγροχημικών προϊόντων Monsanto Co, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους που έληξε στις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι οι πωλήσεις της βελτιώθηκαν χάρη στην απόδοσή της στην αγορά της Βραζιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή