Επιτάχυνση για ευρωπαϊκό Σύνταγμα εντός του 2004 ζητεί ο Ρομάνο Πρόντι

Επιτάχυνση για ευρωπαϊκό Σύνταγμα εντός του 2004 ζητεί ο Ρομάνο Πρόντι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μη διαιρεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο στρατόπεδα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Στο πλαίσιο ομιλίας του στο Δουβλίνο, όπου μετέβη για την έναρξη της ιρλανδικής προεδρίας, ο κ. Πρόντι τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με την ταχύτητα του πιο αργού της βαγονιού».

Στις δηλώσεις Πρόντι αντέδρασε, πάντως, άμεσα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν να προχωρήσουν όλα μαζί. O κ. Αχερν έδωσε, έτσι, ηχηρότατο μήνυμα για την πρόθεση της Ιρλανδίας να καταβάλει επίμονες προσπάθειες με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου περί του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κατέρρευσε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των διπλωματικών κύκλων μετά την εν λόγω σύνοδο κορυφής ήταν πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα αναβάλονταν τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από την Ολλανδία, το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

Σύμφωνα με ιρλανδικές διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει μέσα στην εβδομάδα με τους ομολόγους του του Βελγίου και της Γερμανίας, ο κ. Αχερν θα επιχειρήσει να προωθήσει μια στρατηγική ήπιας διπλωματίας ώστε να επιβεβαιώσει την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσουν ομάδα πρωτοπόρων χωρών-μελών που θα είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην περαιτέρω ενοποίησή τους αν δεν επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι σχετικές συνομιλίες. Μολονότι η υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει την «ενισχυμένη συνεργασία» σε ορισμένους τομείς, η γαλλογερμανική πρόταση εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, που ουσιαστικά θα λειτουργεί έξω από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οικονομική σύνοδος

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κ. Αχερν έχει συναντηθεί με τον κ. Πρόντι και την ομάδα του προκειμένου να προγραμματίσουν τους επόμενους έξι μήνες στη διάρκεια των οποίων θα υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο της προς ανατολάς διεύρυνσης της Κοινότητας και της ένταξης των 10 νέων κρατών-μελών. Καθοριστική για την ιρλανδική προεδρία αναμένεται να είναι η οικονομική σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνόδου, θα προσπαθήσει η Ιρλανδία να ανακινήσει τη «διαδικασία της Λισσαβώνας» που είχε σχεδιασθεί για να αναγάγει την Ευρωπαϊκή Ενωση στην πλέον ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010. Μολονότι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί πλέον ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο, ο κ. Πρόντι τον χαρακτηρίζει τώρα εφικτό αν η Κοινότητα αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και τη βελτίωση της τεχνογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή