Στις τράπεζες στρέφονται οι έρευνες

Στις τράπεζες στρέφονται οι έρευνες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δικηγόρο της Citigroup συναντήθηκε χθες Ιταλός δικαστής, καθώς οι έρευνες για την υπόθεση της απάτης πολλών δισ. δολαρίων με επίκεντρο την Parmalat στρέφονται πλέον στις τράπεζες που συνδέονται με τον ιταλικό όμιλο τροφίμων. H συνάντηση του δικαστή Φραντσέσκο Γκρέκο με τον δικηγόρο Νέριο Νόντα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού διήρκεσε λίγο, είναι όμως η πρώτη επαφή που κοινοποιείται μεταξύ ξένης τράπεζας και των ιταλικών αρχών από τον περασμένο μήνα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Εκπρόσωπος της Citigroup στο Λονδίνο, μάλιστα, βεβαίωσε ότι η τράπεζα «έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τις Αρχές σε οτιδήποτε αφορά την υπόθεση Parmalat», ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην ίδια υπόθεση φέρουν τη Citigroup να έχει ζητήσει η ίδια τη συνάντηση, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να παράσχει αυτήν τη βοήθεια.

Πρόθυμη, άλλωστε, να συνεργαστεί με τις Αρχές, παρέχοντάς τους πληροφορίες για τις στενές της σχέσεις με τον χρεοκοπημένο ιταλικό όμιλο, δήλωσε χθες και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Εκπρόσωπός της είχε αποκαλύψει νωρίτερα ότι στελέχη της πρόκειται να συναντηθούν με τις Αρχές «με τη θέλησή τους, αποκλειστικά για λόγους παροχής πληροφοριών». Στο σχετικό χθεσινό ανακοινωθέν της, η τράπεζα ισχυρίζεται ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις σχέσεις της με την Parmalat «δεν έχουν στρατηγική σημασία» και επαναλαμβάνει ότι έχει ήδη μειώσει το μερίδιό της στον ιταλικό όμιλο από 5,157% σε 1,57%. Ωστόσο, οι σχέσεις Deutsche – Parmalat δεν αφορούν μόνο την κατοχή μεριδίων. Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική τράπεζα ανέλαβε την έκδοση ομολόγων αξίας 350 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Parmalat, τα οποία διατέθηκαν σε περιορισμένο αριθμό θεσμικών επενδυτών. H Deutsche προσελήφθη από την Parmalat στις αρχές Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του ομίλου και την πώληση της επιχείρησης παραγωγής αμερικανικών μπισκότων. H πώληση αναβλήθηκε ώσπου ο όμιλος να μπορέσει να υπολογίσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης του.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, το σκάνδαλο Parmalat φέρνει στο προσκήνιο τις ελλείψεις των λογιστικών κανόνων που άφησαν επί σειράν ετών τους επενδυτές με λιγότερη ενημέρωση απ’ όση λαμβάνουν από επιχειρήσεις των περισσότερων άλλων δυτικών χωρών. Ετσι, κατά της Parmalat στρέφονται πλέον και οι επενδυτές, ζητώντας πίσω τα χρήματά τους, ενώ οργανώσεις καταναλωτών ζητούν ενίσχυση του ελέγχου και διακοπή κάθε επένδυσης σε εταιρικά ομόλογα. Εκατοντάδες Ιταλοί υπάκουσαν στις εκκλήσεις του δικαστηρίου του Μιλάνου να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα του για να περιγράψουν με λεπτομέρειες ποιες συμβουλές τους έδωσαν οι τράπεζες που τους διέθεσαν αξιόγραφα της Parmalat και να διευκρινίσουν αν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους. Οπως προκύπτει, υπήρξαν επενδυτές που δέχθηκαν τη συμβουλή ν’ αγοράσουν ομόλογα του ιταλικού ομίλου ακόμα και στις 3 Δεκεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν μειωθεί κατακόρυφα η βαθμολογία της Parmalat από την υπηρεσία αξιολόγησης Standard & Poor’s. Και οι οργανώσεις καταναλωτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «φάνηκε ξεκάθαρα ότι «ο βασιλιάς ήταν γυμνός»», εξετάζουν ακόμα και την πιθανότητα προσφυγής στα δικαστήρια κατά της ιταλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Consob, και των τραπεζών, λόγω της Parmalat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή