H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) ψελλίζουν ότι δεν τους ανησυχεί το ισχυρό ευρώ, παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις από βιομηχάνους και πολιτικούς ότι πρέπει να ανακοπεί η αλματώδης άνοδος του ευρωνομίσματος έναντι του δολαρίου. Χθες ήταν η σειρά των σχετικών δηλώσεων από τον Γερμανό τραπεζίτη Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αδύναμες να επηρεάσουν την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η οποία καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς!!!

Προχθές, Τρίτη, το ευρώ ανήλθε στα ύψη των $ 1,2812, καταγράφοντας νέο σημαντικό ρεκόρ ανόδου, για να υποχωρήσει ελαφρώς χθες στα $ 1,2666. Απλώς, πάγωσε η φημολογία ότι η EKT ετοιμάζει μια σειρά παρεμβατικών προσπαθειών για να ανακόψει την άνοδο του ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία στην κερδοσκοπία να αποκομίσει μέρος των υψηλών κερδών της.

Πάντως, οι φήμες ότι η EKT θα εξαναγκασθεί να μιμηθεί την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) επιμένουν. H BoJ εξαναγκάσθηκε τις δύο πρώτες ημέρες του νέου έτους να επαναλάβει τις παρεμβάσεις στις αγορές χρήματος αγοράζοντας, όπως λέγεται, 28 δισεκατομμύρια δολάρια και πουλώντας αντίστοιχα γιεν, καθώς η ταχύτατη αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας συνεχίζει να προσελκύει τα κεφάλαια στο γιεν. Οι μαζικές παρεμβάσεις που έκανε η BoJ το περασμένο έτος ήταν συνολικής αξίας 20 τρισ. γιεν και αποτελούν ετήσιο ρεκόρ παρεμβάσεων εκ μέρους του Τόκιο. Τους πρώτους οκτώ μήνες η ισοτιμία δολαρίου/γιεν περιορίστηκε μεταξύ 115/122 γιεν ανά δολάριο. Ωστόσο, μετά τη σύνοδο κορυφής του G7 τον Σεπτέμβριο ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Οντως, το Τόκιο προσπαθεί απελπισμένα να παρεμποδίσει την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς στηρίζει την επιβίωση της οικονομίας του στις εξαγωγές. H αποφασιστικότητα του Τόκιο για παρεμβάσεις συγκρατεί την επιθυμία της κερδοσκοπίας να παίξει έντονα με την ισοτιμία δολαρίου/γιεν. H BoJ πάση θυσία προσπαθεί να διαφυλάξει τα επίπεδα των 107 γιεν και να αποτρέψει την πτώση του δολαρίου κάτω από τα επίπεδα αυτά… Το δολάριο ισορροπούσε χθες γύρω στα 116,13 γιεν.

Ηδη, η μεγάλη αλήθεια ότι η σημαντική πτώση του δολαρίου βοήθησε στην ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών βιομηχάνων διεθνώς είναι γεγονός. Οντως, το φθηνότερο δολάριο έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς. H στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον έχει επηρεαστεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων εγκαταλείποντας την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας. Οπως έχω επισημάνει: H de facto αυτή ομολογία του ανακοινωθέντος του G7, με την αποδοχή του «φθηνού δολαρίου» στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής» των χωρών της Ασίας, έσβησε την περιβόητη πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των ΗΠΑ. O υπουργός Οικονομικών κ. Σνόου έριξε και επισήμως στο περιθώριο της οικονομικής ιστορίας τη διάσημη πολιτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ηδη η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Τζον Σνόου, στον σαρωτικό ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τζορτζ Μπους, είχε δείξει τις προθέσεις του Λεκού Οίκου. O Τζον Σνόου προσπάθησε χθες να υπερασπιστεί την πολιτική(;) του «ισχυρού δολαρίου»!!! Αλλά ποιος τους πιστεύει;

Πάντως, και οι διπλωματικού ύφους διαβεβαιώσεις των υπουργών της ONE ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ θα αναπτύξει ταχύτητα, διασκεδάζουν απλώς τις ανησυχίες. Βεβαίως, η Ιαπωνία και η Ευρώπη της ONE δεν πρέπει να αποδίδουν στην πτώση του δολαρίου τα δικά τους οικονομικά προβλήματα και να συμβάλλουν και αυτές στη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού και νομισματικού συστήματος και στην προώθηση της διεθνούς ανάκαμψης. Απλώς το κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής δεν συμφέρει σε κανέναν να εκτροχιασθεί. Ενώ οι ποικίλες δηλώσεις και η σύγχυση και η σύγκρουση που σοβεί για το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, εντείνουν την ανταραχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ και δολαρίου-γιεν παραμένει στο στόχαστρο των αγορών και της αμερικανικής κερδοσκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή