EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δριμύ ψύχος φουντώνει την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών έφθασε χθες η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς το αποθεματικό «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ μειώθηκε αισθητά, παρά την παραγωγή εκ μέρους των κρατών-μελών του OPEC πάνω από τις αποδεκτές ποσοστώσεις. H πολιτική αυτή του OPEC έχει σκοπό τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου. O πρόεδρος του OPEC Πουρνόμο Γιουσγιαντόρο δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο «οργανισμός θα επιθυμούσε να δει σε κάποιο χαμηλότερο επίπεδο την τιμή του πετρελαίου». O κ. Γιουσγιαντόρο θα επιθυμούσε η τιμή του αργού πετρελαίου να εκυμαίνετο στα 28 δολάρια το βαρέλι. Παρά τις επιθυμίες του OPEC, η τιμή του αργού πετρελαίου εκυμαίνετο χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 33,70 δολάρια το βαρέλι καί ήταν αυξημένη κατά οκτώ σεντς. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ διαμορφώθηκε χθες στα 30,80 δολάρια το βαρέλι και ήταν αυξημένη κατά τέσσερα σεντς. H ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται στο ψύχος που επικρατεί σε πολλές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη μας και ιδιαιτέρως στις βορειοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά στατιστικά στοιχεία το αποθεματικό αργού πετρελαίου βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1975. Το θέμα της παραγωγής πετρελαίου βάσει του καθεστώτος των ποσοστώσεων ανά κράτος-μέλος του OPEC θα εξετάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί του οργανισμού, οι οποίοι πρόκειται να συνέλθουν στις 10 Φεβρουαρίου στο Αλγέρι.

Πτώση πληθωρισμού στην Ολλανδία

Ο «πόλεμος των τιμών» στα σούπερ μάρκετ και οι πωλήσεις στα καταστήματα μόδας κατά την περίοδο προ των Χριστουγέννων συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ολλανδία στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο τον μήνα Δεκέμβριο στο 1,7% σε ετήσια βάση και το ποσοστό αυτό είναι το πιο χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 1998. Σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ολλανδία σημείωσε πτώση κατά 0,6%. H πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση της τιμής των τροφίμων, των αναψυκτικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των οικιακών συσκευών, όπως παρατηρεί η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. H μείωση της τιμής των τροφίμων άρχισε να σημειώνεται από τον μήνα Νοέμβριο, με τον «πόλεμο των τιμών» που ξεκίνησαν λόγω ανταγωνισμού των σούπερ μάρκετ, ο οποίος διατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο. Την πτωτική του πορεία βοήθησε και η μείωση της τιμής των καυσίμων και της βενζίνης τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Βελτίωση κερδοφορίας η Νοkia

Η Nokia, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ανέφερε χθες ότι οι πωλήσεις της και η βελτίωση της κερδοφορίας της το τέταρτο τρίμηνο του 2003 βοήθησαν στην ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες. H Nokia απέδωσε το γεγονός στην ισχυρή ζήτηση για τα τηλέφωνα καί τα δίκτυά της. Σε σχετικό ανακοινωθέν η Nokia αναφέρει ότι οι πωλήσεις του κλάδου κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2002 κατά 4% στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. H τιμή της μετοχής της σημείωσε άνοδο κατά 14,5%, στα 16,20 ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ

Επιταχύνθησαν οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ τον μήνα Νοέμβριο, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου προ των Χριστουγέννων. Οικονομολόγοι θεωρούν την επιτάχυνση του ρυθμού των πωλήσεων ενθαρρυντικό γεγονός για την οικονομική ανάκαμψη του Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο έφθασαν τα 14,1 δολάρια Χονγκ Κονγκ (1,8 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή