Σταθερή η ανεργία τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

Σταθερή η ανεργία τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανεργία στη Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε σταθερή τον Νοέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μικρή άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία, αν και η ανάκαμψη των οικονομιών στη Ζώνη του Ευρώ είναι σταδιακή, η ζήτηση παραμένει αδύναμη, λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στον τομέα της απασχόλησης.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,1% συγκριτικά με τον Οκτώβριο, κάτι που σηματοδοτεί την έλλειψη έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,4%, κάτι που αιτιολογείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όπως και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνεργοι στη Ζώνη του Ευρώ ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 12,3 εκατομμύρια άτομα. Για μια ακόμη αφορά, η Ισπανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, φθάνοντας το 11,3%. Στο Λουξεμβούργο, ο δείκτης ανεργίας περιοριστήκε στο 3,9%, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, οι δείκτες ανεργίας παρέμειναν σταθεροί στο 9,3% και στο 9,5%, αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με επιμέρους προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μια πτώση της ανεργίας κατά 21.000 άτομα, μια τάση που παρατηρείται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε τον Δεκέμβριο στα 4.337 εκατομμύρια Γερμανούς, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2003.

Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η θετική αυτή εξέλιξη για τη γερμανική οικονομία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και όχι στη βελτίωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η χορήγηση επιδομάτων ανεργίας καθίσταται, πλέον, δυσκολότερη για τους ανέργους που αρνούνται να υποβληθούν σε στάδιο εκπαίδευσης ή που δεν δέχονται μια προτεινόμενη θέση εργασίας. «H σταθερή πτώση των ανέργων επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες δεν συσχετίζεται με το τέλος της ύφεσης, που σημειώθηκε στα μέσα του 2003», τόνισε ο Γιόεργκ Κράμερ της Invesco Asset Management. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τομέας της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παρουσιάζει, κατά κανόνα, κάμψη, καθώς οι προσωρινές θέσεις εργασίας που αφορούν τον οικοδομικό και τον αγροτικό κλάδο καταργούνται. Στην Ελβετία, η ανεργία έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας, σχεδόν, εξαετίας, φθάνοντας το 4,1% από το 4% του Νοεμβρίου. Επί τη βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, ο δείκτης της ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,9% του Νοεμβρίου. O Ζαν Λουκ Νόρνμαν, επικεφαλής του τμήματος απασχόλησης της γενικής γραμματείας των οικονομικών υποθέσεων (SECO), δήλωσε ότι η ανεργία στη χώρα θα μειωθεί σημαντικά μέχρι τα τέλη του 2004, καθώς θα παρουσιαστεί αύξηση των θέσεων εργασίας στα μέσα του τρέχοντος έτους. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «στην Ελβετία αναμένουμε την επέκταση της οικονομίας με μεγαλύτερη βεβαιότητα συγκριτικά με τρεις μήνες πριν». Παρά ταύτα, κ. Νόρνμαν έκανε λόγο για μια περαιτέρω αύξηση του μη εποχικά προσαρμοσμένου δείκτη ανεργίας για τον Ιανουάριο. Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε μια αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας κατά 14.000, κατά τη διάρκεια της εορταστικής εβδομάδας του Νέου Ετους. Τα εν λόγω κυβερνητικά στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή