H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου έτους από τον πρόεδρο της EKT Ζαν Κλοντ Τρισέ «δεν επεφύλαξε καμία έκπλξη». Και ενώ το σκηνικό και η κατεύθυνση της Wall Street είναι σαφώς θετική, του δολαρίου παραμένει αρνητική. Με συνέπεια το ευρώ να ανέλθει στα 1,12763 δολάρια. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) με την πολιτική της και τις δηλώσεις Τρισέ παίζει με την άνοδο του ήδη ισχυρού ευρώ καθώς, και χθες, επαναλήφθηκαν οι παρόμοιου κλίματος δηλώσεις περί ευρώ και ότι στην Ευρωζώνη η τρέχουσα ρευστότητα είναι επαρκής!!! Είναι γνωστό και δεδομένο ότι η EKT δεν θέλει(!) να ειπωθεί ότι «άγεται και φέρεται» από τους πολιτικούς. Ωστόσο, οι αγορές αγνοούν παρόμοιου είδους δηλώσεις που απλώς αποκρύπτουν την πραγματικότητα.

Πάντως, και οι διπλωματικού ύφους διαβεβαιώσεις του Τρισέ ότι το ισχυρό ευρώ δεν τον ανησυχεί, διασκεδάζουν απλώς τις ανησυχίες. Το μεγάλο παιχνίδι της κερδοσκοπίας αναπτύθηκε πλήρως προχθές και στην ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Ενώ το σαθρό επιχείρημα ότι η αντίδραση της EKT θα είναι άμεση, αναπτύχθηκε στο χθεσινό παιχνίδι. Εξακολουθεί να λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μετά την ταπείνωση του Ecofin, θα αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ!!! Το επιτόκιο βρίσκεται στο 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα στην 5ετή ιστορία της EKT και τα χαμηλότερα στην Ευρώπη από το 1945!!!

O Τρισέ περιέφερε και χθες την αισιοδοξία του! Βεβαίως, πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει, όπως δήλωσε, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν… Οπως, πάντα, με καθυστέρηση και εκ του ασφαλούς. Χθες, λοιπόν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως το ισχυρό ευρώ δεν θα πλήξει τις εξαγωγές. Ευτυχώς… για τις οικονομίες της ONE να πάψουν να ανησυχούν… αφού και ο Τρισέ που διευθύνει τις τύχες τους κατέληξε στη διαπίστωση αυτή!

Η EKT δεν θέλει(!) να ειπωθεί ότι «άγεται και φέρεται» από τους πολιτικούς. H κλασική πολιτική του «wait and see» που ακολουθεί η EKT, που επιβαρύνεται και από την υψηλή ανεργία, θα συνεχισθεί. H προσπάθεια των τραπεζιτών να αντισταθούν στις πιέσεις των πολιτικών, όμως είναι στην ουσία περιττή… καθώς τη μείωση τη ζητάει η λογική της ανάπτυξης. H EKT πιστεύει πως ο πληθωρισμός παραμένει σε «μη ικανοποιητικά» ακόμη επίπεδα σε μερικές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και ότι τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται στο ναδίρ συγκρινόμενα με τα ιστορικά δεδομένα σε ορισμένες χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Φυσικά, υπέρτατο καθήκον για την EKT αποτελεί η σταθερότητα των τιμών που την επιβάλλουν οι θεσμοί της Ευρώπης της ONE και του Μάαστριχτ.

Οι σαφείς νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ήδη κορυφώνουν ξανά τη σύγκρουση κυρίως μεταξύ της γαλλογερμανικής ηγεσίας και των τραπεζιτών της EKT. Οντως, οι εκκλήσεις προς την EKT να μειωθούν τα επιτόκια του ευρώ, επανήλθαν.

Τώρα να δούμε τι θα κάνει ο Τρισέ που εκπροσωπεί μιαν ολόκληρη σχολή και μια μεγάλη οικονομία. H αδυναμία της EKT να υπερασπισθεί την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ, καθώς είναι δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δεν θα αλλάξει ούτε με τον Τρισέ στην ηγεσία της.

Β Ούτε στο Σίτι, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αιφνιδίασε κανέναν! Μετά την ολοκλήρωση χθες της διήμερης συνεδρίασης, η Νομισματική Επιτροπή -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας- και υπό τη νέα ηγεσία του Μέρβιν Κινγκ, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού (κατά 0,25%) στο 3,75%. Τώρα, τα βρετανικά επιτόκια αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά τους κυρίως με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ. Και, χθες, η στερλίνα ευνοήθηκε από το επιτόκιό της και ανήλθε έναντι του δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτε. Να επισημανθεί ότι τα ελβετικά επιτόκια βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. H κεντρική τράπεζα ανησυχεί σφόδρα κυρίως για τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της από το πλήγμα στις εξαγωγές εξ αιτίας του ισχυρού φράγκου. Ηδη έχει περιορίσει το όριο διακύμανσης του τρίμηνου επιτόκιο Libor (LondoInterbank Offered Rate), μεταξύ 0,0 – 0,75%!!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή