Παρενέργειες από την κατακρήμνιση της Adecco

Παρενέργειες από την κατακρήμνιση της Adecco

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποδοχή της εταιρείας εύρεσης προσωρινών θέσεων απασχόλησης Adecco, ελβετικών συμφερόντων, για την ύπαρξη λογιστικών ατασθαλιών στους ισολογισμούς του 2003 δημιούργησε, χθες, ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις αγορές της Ζυρίχης, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. H τιμή της μετοχής της Adecco οδηγήθηκε σε μεγάλες απώλειες, της τάξεως του 35%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της προσωρινής απασχόλησης ανακοίνωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα της άμεσης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 2003, λόγω του προαναφερομένου προβλήματος. Αναφερόμενος στην εν λόγω εξέλιξη, ο Νάιτζελ Κόμπι, γενικός διευθυντής του τμήματος μετοχών της MorgaStanley, δήλωσε ότι «κάθε φορά που ξεσπά ένα τέτοιο σκάνδαλο, πολλοί φοβούνται ότι θα είναι, μόνον, η αρχή ενός νέου κύκλου πανομοιότυπων περιστατικών». Ηδη, οι υποψίες για τη διενέργεια απάτης εκ μέρους στελεχών της Parmalat και η απρόσμενη κατά 20% μείωση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτει η Royal/Dutch Shell επαναφέρουν στην επιφάνεια δυσάρεστες αναμνήσεις για τους επενδυτές. Αρνητικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε, επίσης, το νέο ρεκόρ ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Αξιόλογες τοποθετήσεις σημειώθηκαν σε συγκεκριμένους ομίλους του ευρύτερου κλάδου τηλεπικοινωνιών, όπως είναι η Deutsche Telekom και η Nokia. Παράλληλα, οι φόβοι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μειώσει δραστικά τα κονδύλια του τομέα αμύνης προκάλεσαν την πτώση των μετοχών της EADS, των βρετανικών BAE Systems και Rolls-Royce, όπως και της γερμανικής Rheinmetall AG. Πέραν τούτου, η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της EADS, Φιλίπ Καμιούς, ότι η πτώση του δολαρίου θα κοστίσει στον όμιλο αεροναυπηγικής δισεκατομμύρια δολάρια, οδήγησε τη μετοχή του σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε, επίσης, η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Astra Zeneca, αφού η Bear Stems υποβάθμισε τη μετοχή της. H μετοχή της LVMH αποκατέστησε, χθες, μέρος των πρόσφατων απωλειών της, μετά την ανακοίνωση απόφασης δικαστηρίου του Παρισιού ότι η MorgaStanley είναι ένοχη για τη συκοφαντική δυσφήμηση του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας.

Εν κατακλείδι, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-300 και FTSE Eurotop-100 υποχώρησαν κατά 0,18%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,37% της αξίας του και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 αποδυναμώθηκε κατά 0,41%. Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,2%, αλλά κέρδη 0,1% παρουσίασε ο δείκτης Mib-30 της αγοράς του Μιλάνου. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή