EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΟΣΑ: νέες οδηγίες ασφαλούς εταιρικής διακυβέρνησης

O ΟΟΣΑ εξέδωσε χθες νέες κατευθυντήριες γραμμές για την εταιρική διακυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη επιχειρηματικά σκάνδαλα όπως αυτά της Εnroκαι της Parmalat. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού (www.oecd.org), αφορούν τόσο τα μέλη όσο και τα μη-μέλη της λέσχης των πλούσιων χωρών. Πρόκειται για γενικούς κανόνες που μπορούν να συντάξουν οι χώρες σε εθνικές νομοθεσίες και σε ορισμένους τομείς θέτουν πιο απαιτητικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές. Μεταξύ άλλων, οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές υπογραμμίζουν τη σημασία να ενισχυθούν τα βασικά δικαιώματα των μετόχων, όπως το δικαίωμα να παρευρίσκονται στις σημαντικές συνεδριάσεις και να ψηφίζουν στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, το δικαίωμα να ενημερώνονται περί της διάρθρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. Επίσης ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στον ρόλο των διοικητικών συμβουλίων και καλούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να χειρίζονται τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων που τυχόν ανακύπτουν στο επίπεδο των ενδιαφερόμενων πλευρών, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες και τους οικονομικούς αναλυτές.

Ακόμη ένα σκάνδαλο στις ΗΠΑ

Η πέμπτη στον κόσμο εταιρεία λογισμικού, η Computer Associates International Inc., ανακοίνωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει καταγγελία εναντίον της κατηγορώντας τη για πρόωρη καταχώριση ορισμένων εσόδων. H αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε την Computer Associates ότι στελέχη της προτίθενται να προωθήσουν την εν λόγω καταγγελία, δίνοντάς της μία ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της δικαιολογώντας τις πρακτικές της και εξηγώντας τους λόγους που δεν θα έπρεπε να υποβληθεί η καταγγελία αυτή. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Computer Associates απέλυσε τον γενικό οικονομικό διευθυντή της Ιρα Ζαρ και δύο άλλα ανώτατα στελέχη της, καθώς η επιτροπή ορκωτών λογιστών της εταιρείας διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα έσοδα που προέκυπταν από συμβόλαια λογισμικού του οικονομικού έτους 2000 είχαν αναφερθεί υπερβολικά νωρίς.

Πώληση μετοχών της Infineon

H γερμανική Siemens μειώνει το μερίδιό της στον γερμανικό όμιλο παραγωγής ημιαγωγών Ιnfineoμέσω μαζικής πώλησης μετοχών του μέσω της τράπεζας Citigroup. Εκπρόσωπος της Citigroup ανέφερε χθες ότι πωλούνται 150 εκατομμύρια μετοχές της Ιnfineoσε τιμή κυμαινόμενη από 12 έως 12,25 ευρώ. H εν λόγω πώληση αντιπροσωπεύει περί το 1/5 της χρηματιστηριακής αξίας της Ιnfineoκαι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. H Siemens δεν θα μπορεί να εκποιήσει το υπόλοιπο 18,9% της Ιnfineoγια 180 ημέρες.

Μάχη εκσυγχρονισμού η Sainsbury

H βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ J. Sainsbury Plc ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πωλήσεών της στη Βρετανία ήταν μόλις 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003, καθώς τα έργα αναβάθμισης των συστημάτων και των κέντρων διανομής της είχαν διακόψει τις πωλήσεις. Το μερίδιο αγοράς της εν λόγω αλυσίδας σούπερ μάρκετ αναμένεται να υπολείπεται από το αντίστοιχο των ανταγωνιστικών της, μολονότι η J. Sainsbury έχει καταβάλει προσπάθειες να διευρύνει το φάσμα των προϊόντων της εκτός τροφίμων για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω αλυσίδα κατείχε την πρώτη θέση στη βρετανική αγορά μέχρι το 1995. Σήμερα, όμως, βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Tesco και την Asda της Wal-Malt και έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια στερλίνες για να εκσυγχρονίσει τα καταστήματά της, τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα κέντρα διανομής της ώστε να αναπληρώσει τις ανεπάρκειες που της προκάλεσε το γεγονός ότι επί μια δεκαετία δεν προχώρησε σε ουσιαστικές επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή