Κίνα: τα δημητριακά ωθούν σε άνοδο τον πληθωρισμό

Κίνα: τα δημητριακά ωθούν σε άνοδο τον πληθωρισμό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αναμένεται επισήμως να παρουσιάσει το 2004 άνοδο της τάξης του 3% – 4%, ωθούμενος από τις αυξημένες τιμές των δημητριακών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του κυβερνητικού Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, οι τιμές των δημητριακών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5% ή και περισσότερο, εφέτος, έναντι του προηγούμενου έτους, λόγω της ήδη τετραετούς μείωσης της παραγωγής. Τον Νοέμβριο, τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του από τον Απρίλιο του 1997.

Οι τάσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή παρακολουθούνται με προσοχή από τους αναλυτές, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση τους με τη νομισματική πολιτική, εν μέσω ενδείξεων υπερθέρμανσης της οικονομίας. Το Κέντρο Ερευνών υπέδειξε στην Κεντρική Τράπεζα να φροντίσει ώστε η αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων να είναι εφέτος της τάξης περίπου του 17%, εφέτος, σε ετήσια βάση, έναντι του περυσινού 22%. Οπως τονίζει στην έκθεσή του, «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κεντρική Τράπεζα, το 2004, θα είναι να κρατήσει υπό έλεγχο τη ραγδαία αύξηση των πιστώσεων προς κάποιες βιομηχανίες, ενώ παράλληλα θα αποφεύγει την υιοθέτηση υπερβολικά αυστηρών περιορισμών». Οπως επισημαίνει, άλλωστε, «θα πρέπει να διατηρηθεί εφέτος η χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία θα συμβάλει ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, της τάξης του 9% – 10%». Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός επανεμφανίστηκε ως φαινόμενο στην Κίνα μόλις στις αρχές του περασμένου έτους, με τη βοήθεια της αύξησης των τιμών των δημητριακών και των λαχανικών, και έγινε ευνοϊκά δεκτός από τους οικονομολόγους, μετά σειρά ετών αντιπληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή