Ανακάμπτει η γερμανική βιομηχανία

Ανακάμπτει η γερμανική βιομηχανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 1,3% σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, αλλά οικονομικοί αναλυτές δεν ενθουσιάζονται και προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας. H είδηση έπεται των στοιχείων, που την περασμένη εβδομάδα κατέδειξαν ότι στη Γερμανία σημειώνεται αύξηση των νέων βιομηχανικών παραγγελιών για τρίτο συναπτό μήνα και κατέτειναν σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια, στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και στις κατασκευαστικές αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και το ποσοστό αυτό αφορά τόσο τα πλουσιότερα κρατίδια της δυτικής Γερμανίας όσο και τα φτωχότερα της ανατολικής. Το υπουργείο αναθεώρησε μάλιστα τα στοιχεία περί της παραγωγής του Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι σημειώθηκε μηνιαία αύξηση 2,8% ενώ η αρχική εκτίμηση αφορούσε μόνον 2,4%. Σε ό,τι αφορά το συστατικό της παραγωγής που αφορά τα κεφαλαιουχικά αγαθά, σημείωσε αύξηση 4% ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,5%. H παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, πάντως, μειώθηκε κατά 0,9%. Σημειωτέον ότι οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών συνέκλιναν σε μια μηνιαία αύξηση 0,5% και σε ετήσια μείωση 0,4%.

Οικονομικοί αναλυτές παραμένουν, πάντως, επιφυλακτικοί καθώς η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από τη στασιμότητα των τελευταίων τριών ετών εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις εξαγωγές, αφού η εγχώρια ζήτηση παραμένει στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα. «H ενίσχυση του ευρώ, που έχει καταστήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές υπερβολικά ακριβές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, και η απουσία σαφών μεταρρυθμίσεων στη Γερμανία αποτελούν λόγους για να μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», επισημαίνει ο Γεργκ Κράμερ, στρατηγικός αναλυτής της Invesco Asset Managmenet στη Φρανκφούρτη. O ίδιος προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,5% το τρέχον έτος, με το 0,6% της ανάπτυξης αυτής να προέρχεται από τις αυξημένες ώρες εργασίας του 2004, καθώς φέτος πολλές από τις επίσημες αργίες συμπίπτουν με το Σαββατοκύριακο.

Ανάλογα επιφυλακτικός είναι ο Αντρέας Ρέες της HVB Group του Μονάχου, που εξέφρασε την εκτίμηση πως τα στοιχεία του Νοεμβρίου καταδεικνύουν ανάπτυξη 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Οπως επισημαίνει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη βασίζεται σε σαθρά θεμέλια καθώς το ευρώ εξακολουθεί να ανατιμάται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειος στο γερμανικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί». Την Πέμπτη, η γερμανική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιοποιήσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ το 2003 και οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ελαφρά συρρίκνωση από το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή