Στο στόχαστρο η Capitalia, για το σκάνδαλο Parmalat

Στο στόχαστρο η Capitalia, για το σκάνδαλο Parmalat

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσσωρεύονται οι υποψίες που εστιάζονται στα υπέρογκα δάνεια που χορήγησαν οι πιστωτές της Parmalat και στις επαφές που διατηρούσαν με υψηλόβαθμα στελέχη του ιταλικού ομίλου τροφίμων. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρίσκεται η Capitalia, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια στη χρεοκοπημένη πλέον Parmalat συγκριτικά με τους υπόλοιπους πιστωτές του ομίλου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Καλίστο Τάνζι, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Parmalat, ήταν στο παρελθόν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Capitalia. Οι στενές σχέσεις που διατηρούσε ο κ. Τάνζι με τον Σεζάρε Τσερόνζι, νυν πρόεδρο της ιταλικής τράπεζας, αποτελούν ένα ακόμη αρνητικό σημάδι που πλήττει περαιτέρω την ακεραιότητα του τελευταίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις του κ. Τσερόνζι με την κατάρρευση της Cirio, που είναι ένας ακόμη χρεοκοπημένος όμιλος τροφίμων, ήδη διερευνούνται από τις αμερικανικές αρχές. Παράλληλα, ο κ. Τάνζι είναι ένα από τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα του κόσμου -ήτοι της Parmalat- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, σε ανάκριση ενδέχεται να υποβληθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας όχι μόνον ο κ. Τσερόνζι, αλλά και ο Κοράντι Πασέρα, διευθύνων σύμβουλος της Banca Intesa, της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας, βάσει κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, ουδείς έχει επιβεβαιώσει τις εν λόγω πληροφορίες.

Κατά τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα, ο κ. Τάνζι και ο Κοράντι Πασέρα, πρώην οικονομικός διευθυντής της Parmalat, δήλωσαν στις ιταλικές εισαγγελικές αρχές ότι ο πρώτος δέχτηκε πιέσεις από τον κ. Τσερόνζι προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά θυγατρικής της Cirio, έναντι 330 εκατομμυρίων ευρώ. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Capitalia επισήμανε ότι διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε στη σύναψη της προαναφερομένης εξαγοράς ήταν νόμιμες.

Εν τω μεταξύ, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών συνεχίζουν να υποχωρούν, κατόπιν ανακοίνωσης της Capitalia ότι θα δαπανήσει 60 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοχοι ομολόγων της Parmalat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή