Ιστορική προσφυγή Κομισιόν κατά Ecofin στο Ευρωδικαστήριο

Ιστορική προσφυγή Κομισιόν κατά Ecofin στο Ευρωδικαστήριο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τύχη του Συμφώνου Σταθερότητας θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια ιστορική απόφασή της προσφεύγει εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών να καταργήσει ουσιαστικά τις κυρώσεις που προέβλεπε το Σύμφωνο, επειδή παραβάτες ήταν οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου, υπενθυμίζεται, προεδρεύει πλέον ο Ελληνας δικαστής Β. Σκουρής, καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση στην αντιπαράθεση των τεχνοκρατών με τους πολιτικούς της Ευρώπης.

Πρόκειται αναμφίβολα για ιστορική απόφαση, με την οποία η Επιτροπή καταβάλλει μία ύστατη προσπάθεια επιβεβαίωσης του ρόλου της ως θεματοφύλακα των θεσμών και νόμων της Ενωσης έναντι της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών να ανασταλεί η ισχύς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών Συνθηκών, απλώς και μόνον επειδή παραβάτες ευρέθησαν να είναι οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ζώνης Ευρώ, η Γαλλία και η εφευρέτις του Συμφώνου, Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι, έχοντας διαπιστώσει την ύπαρξη ελλείμματος άνω του 3% του ΑΕΠ για τρία συναπτά έτη τόσο στον γερμανικό προϋπολογισμό όσο και στον γαλλικό, η Επιτροπή είχε εισηγηθεί στις κυβερνήσεις την επιβολή ενός καθεστώτος επιτήρησης των δύο οικονομιών μέχρι την ευθυγράμμισή τους με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητος. Μάλιστα, για να καταστήσει πιο εύπεπτη πολιτικά την ήδη «λάιτ» εισήγησή της, η Επιτροπή δεν είχε φθάσει στο σημείο να ζητήσει την επιβολή προστίμου ύψους 0,5% του ΑΕΠ εκάστης χώρας, όπως θα μπορούσε να έχει πράξει, χωρίς όμως και να παραιτηθεί του δικαιώματός της να το πράξει εάν οι παραβιάσεις συνεχίζονταν.

Πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν υπήρξε ομοφωνία και, όπως έγινε γνωστό, κατά της προσφυγής ετάχθησαν κυρίως και για λόγους μάλλον προφανείς οι Γερμανοί και οι Γάλλοι επίτροποι, αλλά όπως έγινε γνωστό και Βρετανοί για τους δικούς τους λόγους, καθώς η μη συμμετέχουσα στην ΟΝΕ Βρετανία είναι επισήμως απλή θεατής των εξελίξεων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή