Ωθηση από τις χαλυβουργίες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσεγγίζοντας μάλιστα επίπεδα ρεκόρ 16μήνου, χάρις στην τόνωση που έλαβαν από τις χαλυβουργίες, οι οποίες αναμένουν για φέτος ισχυρή ζήτηση, και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, που βοηθήθηκαν από τη μερική ανάκαμψη του δολαρίου από το προχθεσινό ιστορικό ζενίθ του των 1,2898 έναντι του δολαρίου. Αρνητικό ρόλο, αντίθετα, έπαιξαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, με αφορμή τις έρευνες που πιθανόν ν’ αρχίσουν στις ΗΠΑ σχετικά με το επίπεδο των αποθεμάτων της Shell.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE Eurotop 300, έκλεισε χθες αυξημένος κατά 0,89%, στις 979,39 μονάδες, ήτοι οριακά χαμηλότερα από τις 982,05 μονάδες που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα και συνιστούν ρεκόρ 16μήνου. Οσο για τον πιο περιορισμένο δείκτη της Ευρωζώνης, DJ Euro Stoxx 50, είχε κέρδη 0,98%, στις 2.829,54 μονάδες.

Ως πρόσφατα, η παγκόσμια ανάκαμψη αποσοβούσε την άνοδο του ευρώ. Ωστόσο, η προχθεσινή διαμόρφωσή του σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναζωπύρωσε τους φόβους για διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών που υπολογίζουν τα κέρδη τους σε δολάρια. Με τις χθεσινές εξελίξεις, η γερμανική Volkswageκατέγραψε κέρδη 3,4%, η BMW 1,7% και η DaimlerChrysler 1,4%. H άνοδος αυτή, όπως και εκείνη του κολοσσού στον κλάδο χάλυβα, ThyssenKrupp, που παρουσίασε κέρδη 3,6%, συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη της Φρανκφούρτης. Αλλού, η ολλανδοβρετανική Corus εκτοξεύθηκε κατά 8,5% και η γαλλική Arcelor κατά 3,9%. Σε άλλους κλάδους, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Aventis κατέγραψε κέρδη 3,3% χάρις στις φήμες της αγοράς περί πιθανής υποβολής προσφοράς εκ μέρους της Procter and Gamble, με την οποία εμπορεύεται από κοινού το σκεύασμα Actonel κατά της οστεοπώρωσης.

Η πτώση του πετρελαϊκού κλάδου οφείλεται στην είδηση ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, Shell, υπερέβαλε κατά 20% στα επίπεδα των αποθεμάτων της, γεγονός το οποίο πρόκειται να ερευνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Απώλειες της τάξης του 1,9% και 1%, αντίστοιχα, είχαν η βρετανική BP και η γαλλική Τotal.

Στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε αυξημένος κατά 0,48%, στις 4.461,4 μονάδες. Ανοδο κατά 1,02% κατέγραψε στο Παρίσι και ο CAC 40, διαμορφούμενος στις 3.612,55 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο MIB 30 είχε κέρδη της τάξης του 0,91%, στις 27.494 μονάδες, ενώ στην αγορά της Φρανκφούρτης ο Xetra DAX έκλεισε αυξημένος κατά 1,48%, στις 4.055.21 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή