EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Marks & Spencer: οι πενιχρές πωλήσεις οδηγούν σε αλλαγές

Ο όμιλος Marks & Spencer απομάκρυνε χθες τον επικεφαλής των επιχειρήσεων ρουχισμού, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων παρουσίασε εξίσου πενιχρές πωλήσεις με τη Μatalaκαι πολλές άλλες βρετανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ειδών ρουχισμού του ομίλου υποχώρησαν κατά 3,3% στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 15 εβδομάδων μέχρι την 10η Ιανουαρίου. Οπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρότζερ Χόλμς, η Marks & Spencer πρέπει να έχει χάσει τμήμα του μεριδίου αγοράς της σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και θεωρεί ιδιαίτερα απογοητευτική την εξέλιξη, δεδομένου ότι αφορά και τον καθοριστικό τομέα των γυναικείων ενδυμάτων. H εταιρεία τόνισε, πάντως, ότι ευελπιστεί να εξουδετερώσει την αρνητική εξέλιξη, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους της και περιορίζοντας το κόστος το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

1.000 απολύσεις ο όμιλος Wartsila

O φινλανδικός όμιλος μηχανοκατασκευών Wartsila ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περί τους 1.000 υπαλλήλους του σε όλον τον κόσμο και θα διακόψει τη λειτουργία τουλάχιστον μιας από τις τρεις μονάδες του για να προσαρμοσθεί στη μείωση της ζήτησης για μηχανές μεγάλων πλοίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπ’ αριθμόν ένα βιομηχανίας μηχανών για κρουαζιερόπλοια και πετρελαιοφόρα, οι απολύσεις σε Φινλανδία, Νορβηγία και Ολλανδία, που αντιπροσωπεύουν το 9% του προσωπικού της, θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κατά 60 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 και μετά. O όμιλος θα διακόψει τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής στη φινλανδική πόλη Τουρκού, προκειμένου να εντείνει την παραγωγή στην Τεργέστη της Ιταλίας καθώς η μονάδα αυτή βρίσκεται πλησιέστερα στην πελατεία του. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Wartsila έχει ήδη μειώσει το προσωπικό του κατά εκατοντάδες άτομα και έχει κλείσει τέσσερις από τις επτά μονάδες που διατηρούσε στην Ευρώπη.

Ιδιωτικοποιήσεις στη Ρουμανία

Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη λάβει εννέα επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πέντε διεθνείς εταιρείες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για τις εταιρείες Distrigaz Nord και Distrigaz Sud, η ιδιωτικοποίηση των οποίων θεωρείται αναγκαία για την αναμόρφωση της προβληματικής βιομηχανίας ενέργειας της Ρουμανίας. Οι εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι γερμανικές Ruhrgas και Wintershall, η ρωσική Gazprom, η ιταλική Enel και η γαλλική Gaz de France. H Distrigaz Sud, που ελέγχει τη διανομή φυσικού αερίου στο νότο της χώρας, εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξης των 6,35 εκατομμυρίων ευρώ το 2002, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ήταν 450 εκατομμύρια ευρώ και είχε 2,5 εκατομμύρια πελάτες. H Distrigaz Nord αριθμεί περί τα 1,3 εκατομμύρια πελάτες και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της έφθασε το 2002 τα 380 εκατομμύρια δολάρια.

ΗΠΑ: πτώχευσε η KB Toys

H αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών KB Toys Inc. υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, καθώς οι κακές πωλήσεις της κατά την περίοδο των εορτών δεν τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό από εκπτωτικά κέντρα, όπως τα καταστήματα Wal Mart. Πρόκεται για τη δεύτερη πτώχευση μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Εχει προηγηθεί τον Δεκέμβριο η περίπτωση της FAO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή