Ενδιαφέρεται για εξαγορά τραπεζών στην Ευρώπη η Citigroup

Ενδιαφέρεται για εξαγορά τραπεζών στην Ευρώπη η Citigroup

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της για την εξαγορά τραπεζών, οι οποίες εξειδικεύονται σε επί μέρους αγορές, δημοσιοποίησε χθες η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον κόσμο, η αμερικανική Citigroup. Στόχο της αποτελεί η ταχεία διείσδυση στην παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά παροχής υπηρεσιών της κατηγορίας private banking. Οπως δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος της Citigroup, «σκοπεύουμε να διευρύνουμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και έτσι, ενδιαφερόμεθα για εξαγορές, είτε πρόκειται για την Ελβετία είτε για την υπόλοιπη Ευρώπη». Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικής τραπεζικής στη θυγατρική Citigroup Private Bank, Πίτερ Σκατούρο, «H Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Citigroup και στο επίκεντρο της στρατηγικής της σε ό,τι αφορά το private banking…».

Οι δηλώσεις του κ. Σκατούρο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για εξαγορές στην ελβετική αγορά παροχής υπηρεσιών private banking, η οποία αναδιαρθρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ανταγωνιστές της Citigroup στη συγκεκριμένη αγορά, συμπεριλαμβανομένων των UBS, Credit suisse, J.P. Μorgaκαι HSBC, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον γι’ αυτήν. H Citigroup έχει διευρύνει ήδη τη δραστηριότητά της στις αγορές private banking -που απευθύνονται στην παροχή τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών σε λιγοστούς και εκλεκτούς πελάτες, συνήθως μελών των πλουσιοτέρων οικογενειών στον κόσμο- της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας και τώρα στρέφεται στην ευρωπαϊκή.

Η ευρωπαϊκή αγορά «διαχείρισης πλούτου» -όπως αποκαλείται επίσης η παροχή υπηρεσιών private banking- θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά συγχρόνως και η πλέον διασπασμένη, με εκατοντάδες εξειδικευμένες τράπεζες, εκ των οποίων οι περισσότερες εδρεύουν στην Ελβετία, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, εφαρμόζοντας ωστόσο ξεπερασμένες επιχειρηματικές πρακτικές, σε μία ολοένα και μεγαλύτερη αγορά.

Εμπειρογνώμονες, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Σκατούρο, εκτιμούν ότι «το σκηνικό» θα αλλάξει δραστικά τα επόμενα χρόνια, τόσο στην ελβετική όσο και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά παροχής υπηρεσιών private banking, με τη σύναψη συνεργασιών ανάμεσα σε πολλές από τις μικρότερες τράπεζες, ενώ άλλες από αυτές θα αναγκασθούν να κλείσουν και άλλες θα εξαγορασθούν από μεγάλες τράπεζες, στην επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακος. Αρθμός ελβετικών οίκων, παροχής υπηρεσιών private banking, έχει ήδη εξαγορασθεί από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι Societe Generale, Royal Bank of Scotland και Deutsche Bank. «H εικόνα της αγοράς υπηρεσιών private banking θα αλλάξει δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε με επτά χρόνια», δήλωσε ο κ. Σκατούρο.

Ο ειδικός για θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, Ρέι Σούντα, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Millenium Associates, επισημαίνει ότι «περίπου οι μισές από τις ελβετικές τράπεζες παροχής υπηρεσιών private banking εκτιμούν ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς, ή ότι αυτές θα επιδιώξουν να εξαγοράσουν κάποιαν άλλη του κλάδου, ή ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα καταλήξουν να συγχωνευθούν…». O ίδιος εκτιμά ότι μόνο φέτος θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία εξαγορές ή και συγχωνεύσεις στην εν λόγω αγορά, των οποίων ο αριθμός θα φτάσει τις 15 με 20 και η συνολική αξία τα 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ήτοι 8,14 δισεκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν «πωλείται» η θυγατρική της Swiss Life, Banca del Gottardo, για την οποία έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από τη UniCredito και την J.P. Μorgan.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σκατούρο της Citigroup, για τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το μέγεθος του στόχου εξαγοράς της στην ελβετική αγορά παροχής υπηρεσιών private banking, αλλά το πώς θα εξυπηρετήσει -αυτή η εξαγορά- τις στρατηγικές ανάγκες της Citigroup. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, η Citigroup θεωρεί περισσότερο ελκυστικούς στόχους τράπεζες αυτής της κατηγορίας, οι οποίες διαθέτουν καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και όσο το δυνατόν περισσότερο διαφοροποιημένα προϊόντα. Αντιθέτως, τράπεζες του είδους, οι οποίες στηρίχθηκαν κυρίως στην προστασία του τραπεζικού απορρήτου -όπως αυτή προβλέπεται από την εξαιρετικά αυστηρή ελβετική νομοθεσία- και λιγότερο στην ποιότητα των υπηρεσιών τους, «δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των στρατηγικής σημασίας επιδιώξεων της Citigroup…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή