Πέντε διεθνείς μνηστήρες για την CPI

Πέντε διεθνείς μνηστήρες για την CPI

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημόσια εγγραφή του 30% του μετοχικού της κεφαλαίου σχεδιάζει το 2004 η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, China Power Intenational (CPI), μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Μεταξύ των πέντε επενδυτικών τραπεζών που θα αναλάβουν τον ρόλο του αναδόχου είναι η αμερικανική Citigroup Inc. και η γερμανική Deutsche Bank AG. Επιπροσθέτως, η CPI απευθύνθηκε στη LehmaBrothers Holding Inc., τη Merrill Lynch & Co. και τη UBS AG για να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η Κίνα φαίνεται να μετατρέπεται σταδιακά σε έναν πέραν του δέοντος κερδοφόρο χώρο για τις επενδυτικές τράπεζες. H κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει μέσα στην επόμενη δεκαετία την πώληση ενός αξιόλογου αριθμού κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η συνολική αξία των οποίων αποτιμάται στα 50 δισ. δολάρια. Ηδη, το 2003, παράγοντες του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής διαχειρίστηκαν στο εξωτερικό την πώληση μετοχών κινεζικών εταιρειών, ύψους 6 δισ. δολαρίων. Το προαναφερόμενο ποσό υπερβαίνει κατά το διπλάσιο την αξία των κινεζικών μετοχών που πουλήθηκαν το 2002 σε αγορές του εξωτερικού, ενώ, φέτος, εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί. Την τελευταία δεκαετία, η κινεζική κυβέρνηση διέθεσε στην αγορά σημαντικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας προμήθειες 2,1 δισ. δολαρίων σε επενδυτικές τράπεζες.

«Το σχέδιο της CPI εντάσσεται σε ένα επιθετικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κινεζικής κυβέρνησης και εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν θα είναι υψηλά και ισχυρά», επισημαίνει ο Ααρον Πονγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση μετοχών ασιατικών εταιρειών, συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στη RBC Investment Management Ltd. Οπως τονίζει ο ίδιος, στη συνέχεια, «η Κίνα θα μετατραπεί το 2004 και το 2005 σε κεντρικό σημείο αναφοράς των παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών και τα έσοδα που θα εξασφαλίσουν από αυτές τις δραστηριότητες θα αποτελέσουν έναν σημαντικό τμήμα της συνολικής τους κερδοφορίας».

Μάλιστα, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, γνωστή με την επωνυμία China ConstructioBank, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, Air China, και η Semicon- ductor Manufactoring International Corp. ανήκουν στην ομάδα των κινεζικών εταιρειών που σχεδιάζουν το 2004 να διαθέσουν σε αγορές του εξωτερικού μετοχές, συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Huaneng Power International Inc., που είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, κατέγραψε το 2003 κέρδη της τάξεως του 96%. Το 1994, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής της Huaneng Power International -η μητρική της οποίας ελέγχεται από τον γιο του πρώην Κινέζου πρωθυπουργού Λι Πενγκ- εξασφαλίστηκαν, περίπου, 624 εκατομμύρια δολάρια.

Σ’ ό,τι αφορά τον ευρύτερο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη της προσφοράς ωφελεί τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών, τονίζει αναλυτής της J. P. MorgaChase & Co. Βάσει των εκτιμήσεων της J. P. Morgan, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2004 θα αυξηθεί κατά 13%, ξεπερνώντας την 10% αύξηση της προσφοράς. Ενδεικτικό είναι ότι το 2003 παρουσιάστηκαν μαζικές διακοπές ρεύματος στις 19 από τις 29 περιφέρειες της χώρας, καθώς οι βιομηχανίες αναγκάστηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση αυτοκινήτων, χάλυβα και καταναλωτικών προϊόντων. H οικονομία παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή