Βαλκάνια: πηγή κερδών η επενδυτική τραπεζική

Βαλκάνια: πηγή κερδών η επενδυτική τραπεζική

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιτλοποιήσεις και η προώθηση της επενδυτικής τραπεζικής στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής αποτελούν δύο σχετικά νέες πολλά υποσχόμενες πηγές βελτίωσης των κερδών των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. H αγορά τιτλοποίησης απαιτήσεων και ακινήτων εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει εκδόσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Ιούνιο του 2003, τα ομολογιακά δάνεια και η τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα από πλευράς κόστους ρευστότητας, διαφοροποίησης πηγών άντλησης κεφαλαίων και φορολογικής αντιμετώπισης.

Η αναζήτηση νέων πηγών και η περαιτέρω ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των τραπεζών, κυρίως προς τα Βαλκάνια, μοιάζει εν μέρει μονόδρομος, δεδομένου ότι το μέσο περιθώριο πρωτογενών και δευτερογενών εκδόσεων το 2003 στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,1% έναντι 2,7% το 2002, ενώ το σύνολο των προμηθειών που εισέπραξαν οι τράπεζες από τις μετοχικές εκδόσεις το 2003 ανήλθε σε 64,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο μεν κατά 47% έναντι του 2002, όμως πολύ χαμηλό σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή