Σημαντικά κέρδη οι πετρελαϊκές εταιρείες

Σημαντικά κέρδη οι πετρελαϊκές εταιρείες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καταγράφοντας κέρδη μικρότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, αλλά καθοδικές πιέσεις ασκήθηκαν από την πτώση των μετοχών της Volkswageκαι της Reed Elsevier, κατόπιν της υποβάθμισής τους από αναλυτές της αγοράς. Την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών στήριξε η άνοδος των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κατασκευάστριας τσιπ Infineon, ότι θα παρουσιάσει λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, παρά την πτώση των τιμών.

«Η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών οφείλεται στον τεχνολογικό και στον χρηματοοικονομικό κλάδο», τόνισε ο Τομ Μούλερ, αναλυτής της Insinger Townsley. Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Μούλερ, καθώς ενισχύεται η παγκόσμια ανάπτυξη, κλάδοι όπως είναι εκείνος των χημικών θα καταγράψουν ισάξια κέρδη με εκείνα των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας, αν και θεωρεί ότι οι τελευταίες είναι ήδη υπετιμημένες.

Κατά γενική ομολογία, η Γηραιά Ηπειρος δεν έχει εμφανίσει λιγότερο θετικά σημάδια στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και στην απόδοση των αγορών συγκριτικά με τα αντίστοιχα δεδομένα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι φόβοι που προκλήθηκαν από την άνοδο του ευρώ και αφορούν τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υποχωρούν, καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 4% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, η μετοχή του κολοσσού καλλυντικών L’ Oreal, ο οποίος αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και κατέχει μαζί με την Sanofi το 44% του μετοχικού κεφαλαίου της Total, ενισχύθηκε κατά 1,4%. Ομοίως, οι μετοχές της BP και της Shell κατέγραψαν άνοδο μέχρι και 1%, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Οι προσδοκίες για μια αύξηση της ζήτησης «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ, οδήγησε και τη μετοχή της BP σε κέρδη 2,4%. Μάλιστα, η BP προέβλεψε ότι ο κλάδος θα διανύσει μία μακρά περιόδο υψηλών τιμών πετρελαίου. Μία από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις υπήρξε εκείνη της ιταλικής MIB. Ανοδο 4,7% και 1,9%, αντίστοιχα παρουσίασαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, Capitalia και Sanpaolo IMI καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για την έκθεσή τους στο λογιστικό σκάνδαλο της Ρarmalat.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 ενοσχύθηκε κατά 0,3% και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο γενικός δείκτης FTSE-100 κατέγραψε άνοδο O,66%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωσαν άνοδο 0,49% και 0,69%, αντίστοιχα. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης Mib-30 ενισχύθηκε κατά 0,93%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή