Πρόσω ολοταχώς για εξαγορές σε όλο τον κόσμο ο ασφαλιστικός γαλλικός κολοσσός AXA

Πρόσω ολοταχώς για εξαγορές σε όλο τον κόσμο ο ασφαλιστικός γαλλικός κολοσσός AXA

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρενίτιδα εξαγορών εκτιμάται ότι έχει καταλάβει τον γαλλικό ασφαλιστικό κολοσσό Axa. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εταιρεία να στρέψει ξανά το βλέμμα στην Ευρώπη, και δη σε ασφαλιστικές ζωής και σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, της αμερικανικής ασφαλιστικής MONY, με στόχο να διευρύνει περαιτέρω τη γεωγραφική ακτίνα δράσης της.

Βάσει των εκτιμήσεων, τέτοιου είδους εξαγορές δεν αποκλείεται να είναι του μεγέθους της συμφωνίας με τη MONY, κάτι που, αν συμβεί, θα δώσει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης βάσει πωλήσεων την απαραίτητη κλίμακα για να κυριαρχήσει σε περιφέρειες ταχείας ανάπτυξης, όπως η νότια Ευρώπη, όπου σήμερα η θέση της είναι σχετικά χαμηλή. H εξαγορά της MONY ενισχύει ήδη τη θέση της Axa στις ΗΠΑ, στην παροχή λιανικών ασφαλιστικών υπηρεσιών και κατανομής προσόδων. Προγραμματίζεται, δε, να κλείσει εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Στις 24 Φεβρουαρίου, οι μέτοχοι της MONY θα πραγματοποιήσουν ψηφοφορία σχετικά με την προσφορά της Axa, η οποία είναι ύψους 31 δολαρίων ανά μετοχή. Αρκετοί εξ αυτών, βέβαια, έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικά φθηνή την προσφορά της Axa και έχουν δεσμευθεί να την καταψηφίσουν. H διοίκηση της MONY, παρ’ όλα αυτά, επιμένει ότι η τιμή είναι η κατάλληλη και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία εντέλει θα εγκριθεί.

Επεκτατική πολιτική

Οπως επισημαίνει ο αναλυτής της Citigroup Smith Barney, Αντριου Κριν, η Axa «θα επιδιώξει να προχωρήσει σε συμφωνίες, όχι στρατηγικές με την έννοια της προσθήκης περιουσιακών στοιχείων στον όμιλο, αλλά στρατηγικές σε ό,τι αφορά τις ανεξάρτητες δραστηριότητες». Στόχος της Axa θα είναι να επεκτείνει το δίκτυό της σε περισσότερους πελάτες και έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορές στην Ευρώπη πλην Βρετανίας. Σε άλλες αγορές, όπως η Ιαπωνία, ασχολείται περισσότερο με τη βελτίωση των δραστηριοτήτων της εσωτερικά.

Στόχος της, από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, ακόμα και η έδρα της, Γαλλία, είτε λόγω των ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές αγορές τους, είτε επειδή στις χώρες αυτές υπάρχει ανεπάρκεια τέτοιων υπηρεσιών, ή ακόμα γιατί οι συνθήκες στην αγορά τους είναι οικείες στον κολοσσό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία «υπάρχει ακόμα περιθώριο ανάπτυξης και η Axa φιλοδοξεί να καλύψει το κενό σε χώρες ή περιφέρειες όπου δεν διαθέτει ακόμα ισχυρή παρουσία». Οπως έγραψε πρόσφατα ο πορτογαλικός Τύπος, η Banco Comercial Portugues διέκοψε τις διαπραγματεύσεις της με την Axa για πιθανή πώληση μεγάλου μέρους της ασφαλιστικής μονάδας της, Seguros e Pensoes, λόγω ασυμφωνίας στην τιμή. H Axa απέφυγε να σχολιάσει σχετικά. Στην Ιταλία, το μοναδικό εμπόδιο είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια εξαγορών, ενώ τον Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Axa, Ανρί ντε Καστρί, δήλωνε πως η ασφαλιστική εταιρεία δεν εξέταζε εκείνη την εποχή εξαγορά της υπ’ αριθμόν 1 ιταλικής ασφαλιστικής Generali. Βέβαια, η Axa θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εξαγορές στην Αυστραλία, ή ακόμα και στη Βρετανία, αν και οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες αν η εταιρεία θα ήθελε να επενδύσει στην τελευταία, λόγω της αβεβαιότητας της εκεί αγοράς. Εκεί, πάντως, ίσως μπορούσε ν’ αντισταθμίσει τις πωλήσεις που έχασε όταν διέκοψε την προσφορά συμβολαίων με κέρδη, ήτοι λογαριασμών επενδεδυμένων σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα που προσφέρουν αποδόσεις στους πελάτες τους έστω κι αν οι αγορές πέφτουν, εξομαλύνοντας τις αποδόσεις με τον καιρό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σταματήσει αυτές τις προσφορές, γιατί απαιτούν σημαντικά κεφάλαια και υποχρεώνουν τις εταιρείες να εγγυώνται αποδόσεις ακόμα και σε εποχές αστάθειας των αγορών.

Συμβόλαια ορισμένου χρόνου

Αντ’ αυτών, η Axa θα μπορούσε να εξαγοράσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πώληση ορισμένου χρόνου συμβολαίων ασφάλειας ζωής στη Βρετανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά ζωής της Ευρώπης. Θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει τις πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης στις ΗΠΑ, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της αγοράς αυτής και της σημαντικής κλίμακάς της. Γενική πεποίθηση, πάντως, είναι ότι η εταιρεία δεν θα σταματήσει στη MONY. H εξαγορά αυτή, αν ολοκληρωθεί, θα καταστήσει τον κλάδο Βόρειας Αμερικής της εταιρείας υπ’ αριθμόν 1 παροχέα διαφόρων ασφαλειών ζωής, καθώς και υπ’ αριθμόν 4 παροχέα προσόδων. Στην Ιαπωνία, ίσως η Axa επιθυμεί να επεκταθεί μακροπρόθεσμα. Οσο για τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, οι προοπτικές της ανάπτυξής τους δεν είναι αρκετά ισχυρές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ώστε ν’ αποτελέσουν «πειρασμό» για την επίτευξη συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή