Κίνδυνος υπερθέρμανσης στην Κίνα

Κίνδυνος υπερθέρμανσης στην Κίνα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όρια της υπερθέρμανσης πλησιάζει η κινεζική οικονομία ή, τουλάχιστον, αυτό υποψιάζεται μια σημαντική μερίδα οικονομολόγων. H ανησυχία αυτή είναι εύλογη, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2003 η κινεζική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 9,9%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2004. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε το περσινό έτος στο 9,1%, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1997, όταν είχε φθάσει το 8,8%. Σημειωτέον ότι το 1996, η κινεζική οικονομία είχε επεκταθεί σε ρυθμό 9,7%.

Οπως ανακοίνωσε ο Λι Ντεσούι, εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, «πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για την οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την επιδημία SARS και τις συχνές φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης της οικονομίας δεν είναι τόσο μεγάλος. Χαρακτηριστικά, ο επενδυτικός οίκος GoldmaSachs προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα «περιοριστεί» το 2004 στο 9,5%.

Πάντως, η Κίνα αποτελεί, σήμερα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί πως η τρέχουσα περίοδος είναι η πιο κατάλληλη για την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η ανακεφαλοποίηση των προβληματικών τραπεζών και η βελτίωση της κατάστασης μη αποτελεσματικών κρατικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή