H Γη… επιταχύνει το 2004 εκτιμούν 160 οικονομολόγοι

H Γη… επιταχύνει το 2004 εκτιμούν 160 οικονομολόγοι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβαθμισμένες οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τις φετινές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θα παρουσιάσει την ταχύτερη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πρακτορείο «Ρόιτερς», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12-19 Ιανουαρίου, περίπου 160 οικονομολόγοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι η βιομηχανική παραγωγή θα βελτιωθεί και η ανεργία θα σημειώσει πτώση στις «Επτά» πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρότι οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και τα διογκούμενα ελλείμματα θα εξακολουθήσουν να πλήττουν την οικονομία.

Ειδικότερα, στην υπ’ αριθμόν 1 οικονομία, τις ΗΠΑ, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται πλέον να είναι της τάξης του 4,7% το 2004, έναντι 4,2% βάσει της εκτίμησης του Οκτωβρίου. Οι οικονομικές ανισορροπίες εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ τοποθετείται στα επίπεδα του 4% για φέτος, ενώ αναμένεται να συρρικνωθεί μόλις ελάχιστα το ερχόμενο έτος.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, οι προβλέψεις επίσης αναθεωρήθηκαν και πλέον εκτιμάται ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% -ήτοι, με ρυθμούς διπλάσιους έναντι της πρόβλεψης του Οκτωβρίου- αν και ο αντιπληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θεωρείται ότι θα διατηρηθεί τόσο φέτος όσο και το 2005.

Για τον Καναδά, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω έναντι του Οκτωβρίου, εν μέσω φόβων ότι το ισχυρό καναδικό δολάριο θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές. Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση του καναδικού ΑΕΠ σε 2,9% από 3%. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, η μικρότερη οικονομία των «Επτά» θα αναπτυχθεί ταχύτερα από εκείνες της Ευρώπης.

Οπως επισημαίνεται, «η Ευρωζώνη ως συνασπισμός θα ανακάμψει από το χαμηλότατο περυσινό 0,4%, συνεχίζοντας όμως να μένει πίσω σε σχέση με την ανάκαμψη που παρατηρείται αλλού». H περιφέρεια εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,8%, το 2004, κάτι για το οποίο οι οικονομολόγοι επιρρίπτουν ευθύνες στην υποτονικότητα της ζήτησης και στην πολύ χαμηλότερη έναντι των υπόλοιπων οικονομιών αύξηση της παραγωγικότητας. H μείωση του πληθωρισμού ίσως πείσει τους επιφυλακτικούς Ευρωπαίους καταναλωτές να αποχωριστούν μέρος των χρημάτων τους, επισημαίνεται, αλλά η όποια ανάκαμψη της κατανάλωσης θα είναι σταδιακή. Οι οικονομολόγοι, πάντως, εκτιμούν ότι «η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία βρίσκονται περίπου στην ίδια κατάσταση, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους από την ανατίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους». Ωστόσο, «τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ιαπωνίας είναι πολύ βαθύτερα και συνεπώς η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν θα είναι πολύ χαμηλότερη -αν, τελικώς, δεν κυμανθεί στα ίδια επίπεδα- από εκείνη της Ιαπωνίας».

Βρετανία

Ειδικότερα για τη Βρετανία, οι προβλέψεις περί ανάπτυξης κατά 2,7% έμειναν αμετάβλητες και εκτιμάται ότι η οικονομία της θα βοηθηθεί από τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Στην αισιοδοξία αυτή των οικονομολόγων του «Ρόιτερς» φαίνεται πως συμφωνεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος κάνει λόγο για «θεαματικές» επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας, ήτοι για ανάπτυξη 2,75% το 2004 και κατά 3% το 2005 και εξαίρει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές της χώρας.

Ωστόσο, στην έκθεσή του που δημοσίευσε χθες και αφορά το διάστημα του Νοεμβρίου, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει υπερβολικές τις δημόσιες δαπάνες και εκφράζει την άποψη ότι η επιβράδυνση της αύξησής τους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών, συγκρατώντας τη ροή των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιεί πάντα σωστά το Δημόσιο. O Οργανισμός συνιστά «αυστηρό έλεγχο του κόστους σε δευτερεύοντες τομείς δαπανών», ενώ επισημαίνει επανειλημμένως ότι «μεγάλο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων δαπανών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή