Αύξηση 25% στα κέρδη της Gazprom το 2003

Αύξηση 25% στα κέρδη της Gazprom το 2003

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 25% αυξήθηκαν το 2003 τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου του κόσμου, ήτοι της ρωσικής Gazprom, κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Vremya Novostei. Οπως δήλωσε ο Γιούρι Κομαρόφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, στη Vremya Novostei, τα περσινά κέρδη της ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ύψους 16,5 δισ. δολαρίων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές της εταιρείας, που είναι η βασική πηγή εσόδων της, αυξήθηκαν το 2003 κατά 8%, φθάνοντας τα 140 δισ. κυβικά μέτρα από τα 132 δισ. που είχαν σημειωθεί το 2002, όπως δήλωσε ο κ. Κομαρόφ. Χάρις στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της, η ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος που απορρέει από τις εγχώριες πωλήσεις της. Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι ρωσικές τιμές φυσικού αερίου συγκρατούνται από την κυβέρνηση σε προκαθορισμένα επίπεδα. Παράλληλα, η αύξηση των εξαγωγών της Gazprom ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία το 2003 αυξήθηκε κατά 3%.

Σημειωτέον ότι η Gazprom ανέλαβε επίσης τη μεταφορά 7,4 δισ. κυβικών μέτρων εκ μέρους άλλων χωρών. Πρόκειται για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, οι οποίες αν και διαθέτουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, δεν έχουν τα δικά τους δίκτυα αγωγών για τη μεταφορά του. Οπως ανέφερε ο κ. Κομαρόφ στη Vremya Novostei, οι χώρες που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Gazprom είναι εκείνες της Δυτικής Ευρώπης, όπως και η Τουρκία. Μάλιστα, η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος «πελάτης» του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, καταναλώνοντας το 2003 περίπου 89,3 δισ. κυβικά μέτρα.

Στους στόχους της Gazprom συμπεριλαμβάνεται η αποκατάσταση της θέσης που κατείχε στις αγορές της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, καθότι έχει χάσει την επιρροή της μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προς το παρόν, η ζήτηση φυσικού αερίου από τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αδρανής και το 2003 απορροφήθηκαν 43,3 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κομαρόφ, η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα ενισχυθεί κατά 3%, σε ετήσια βάση, με την Gazprom να καλύπτει το ένα τέταρτο της κατανάλωσης στη Γηραιά Ηπειρο, μέχρι το 2010. H Βρετανία θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της εταιρείας, προβλέποντας ότι η προσφορά της στην εν λόγω αγορά θα φθάσει τα οκτώ με δέκα δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2010, από τα δύο δισ. που καταγράφηκαν το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή