Ανοδικά οι ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας

Ανοδικά οι ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζενίθ 16μήνου έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» προκάλεσαν άνοδο των τιμών στον πετρελαϊκό κλάδο, ενώ οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφελείας επωφελήθηκαν από τις ελπίδες πως η κυβέρνηση της χώρας τους θα αντιταχθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE Eurotop 300, έκλεισε χθες αυξημένος κατά 0,56%, στις 993,38 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2002. Οσο για τον πιο περιορισμένο δείκτη της ευρωζώνης, DJ Euro Stoxx 50, είχε κέρδη 0,50%, στις 2.873,86 μονάδες.

Οι ελπίδες ότι η γερμανική κυβέρνηση θα «αντισταθεί» στα ευρωπαϊκά σχέδια συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής της μετοχής των εταιρειών κοινής ωφελείας RWE και E.ON, στην αγορά της Φρανκφούρτης, κατά 5,2% και 3,6%, αντίστοιχα. Από την άλλη, η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου άνω των 30 δολαρίων το βαρέλι, λόγω των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών λόγω του παγετού στις ανατολικές ακτές της χώρας, ενθάρρυνε τη ζήτηση μετοχών των πετρελαιοβιομηχανιών. H ολλανδική Royal Dutch είχε κέρδη 1%, η βρετανική BP 2,2%, η νορβηγική Statoil 2,3% και η ισπανική Repsol 3,4%.

Αντίθετα κινήθηκαν οι κατασκευάστριες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από τη Motorola σχετικά με τις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας της, καθώς και εκείνης της Lucent Technologies, βάσει της οποίας οι πωλήσεις για το 2004 θα είναι αμετάβλητες ως οριακά αυξημένες έναντι του 2003. H γαλλική Alcatel κατέγραψε απώλειες κατά 2,4%, καθώς συνεχίζονται οι εικασίες ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για εξαγορά της αμερικανικής κατασκευάστριας εξαρτημάτων οπτικών ινών JDS Uniphase. H υπ’ αριθμόν 1 κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, Nokia, σημείωσε πτώση 2,4% εν όψει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνει αύριο, Πέμπτη. H φινλανδική εταιρεία αναμένεται ν’ ανακοινώσει κέρδη της τάξης των 0,28 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 26 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε αυξημένος κατά 0,26%, στις 4.511,2 μονάδες. Ανοδο κατά 0,44% κατέγραψε στο Παρίσι και ο CAC 40, διαμορφούμενος στις 3.676,38 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο MIB 30 είχε κέρδη της τάξης του 0,38%, στις 28.029 μονάδες, ενώ στην αγορά της Φρανκφούρτης ο Xetra DAX έκλεισε αυξημένος κατά 0,77%, στις 4.138,04 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή