H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγοραστική ευφορία δονεί τη Wall Street. H ικανοποίηση από την ομιλία του εκλεκτού της Τζορτζ Μπους, ήταν χθες έκδηλη. O Αμερικανός πρόεδρος τούς υποσχέθηκε ότι θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα οι πελώριες φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη τους έχει χαρίσει, αν επανεκλεγεί… Οι υποσχέσεις δόθηκαν στο καθιερωμένο (για κάθε Αμερικανό πρόεδρο) ετήσιο διάγγελμα προς το Εθνος αργά προχθές βράδυ από τον Τζορτζ Μπους στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας. H στήλη στήθηκε για να απολαύσει το «πατριωτικό θέαμα» του πλανητάρχη να καλεί τον Αμερικανό λαό να του μείνει πιστός για να οικοδομήσει το νέο Ιρακ και για να απολαύσει τις νέες υποσχέσεις του. Να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται από διετίας από τον Μπους, προβλέπει γενναία μείωση της φορολογίας εισοδήματος ύψους 1,35 τρισ. δολαρίων εντός 10ετίας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -η αγορά ακινήτων- συνεχίζει απτόητη, δείχνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην αγορά κατοικίας, φυσικά και χάρις στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων, ήταν που κυριάρχησε. Να επισημανθεί ότι η έναρξη νέων κατοικιών κατέγραψε νέα σημαντική άνοδο κατά 1,7% τον Δεκέμβριο, που σημαίνει άνοδος με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 20 ετών. H εξέλιξη αυτή είναι πολύτιμη, καθώς επιβεβαιώνει ότι οι καναλωτικές διαθέσεις των Αμερικανών και για άλλα προϊόντα θα συνεχισθούν. H «hot» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας θερμαίνεται ακόμη περισσότερο από τις παραγγελίες των ακριβών διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, φωτίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη που έχει δρομολογηθεί. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δίδουν ήδη σημαντικές παραγγελίες επιβεβαιώνοντας ότι η κυκλική ανάκαμψη έχει πυροδοτηθεί. Τώρα, οι ελπίδες των Αμερικανών που μεταφράζονται σε έκδηλη αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κερδίζουν το στοίχημα. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών ανακάμπτει με γρήγορους ρυθμούς. Τα στοιχεία εμπιστοσύνης καταναλωτών, δείχνουν αλματώδη ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν και από τα ισχυρά κέρδη του χρηματιστικού τομέα. O δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 blue chips των αμερικανικών πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών απήλαυσε ένα ξέσπασμα ανόδου 105 μονάδων, προεξοφλώντας ότι οι οικονομία θα συνεχίσει να δίνει πληθώρα καλών στοιχείων και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά χαμηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον.

Και ο Αλαν Γκρίνσπαν δεν φαίνεται να βιάζεται να σφίξει την κάνουλα του «τζάμπα χρήματος», έχοντας μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001, από το 6,5% στο 1%. O Αμερικανός τραπεζίτης και η FED αφού εξισορρόπησαν με μαεστρία τους κινδύνους των τάσεων του πληθωρισμού (πτώση, αύξηση) έχουν επισημάνει ότι θα κρατήσουν τα επιτόκια στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών (1958), για όσο καιρό χρειασθεί… Δηλαδή για πόσο;

Στο ερώτημα αυτό, ορισμένες από τις 19 κορυφαίες τράπεζες, έχουν αναθεωρήσει τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την έναρξη του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 19, τώρα οι οκτώ (από τις αρχικές πέντε) τη μεταθέτουν για το 2005!!! Ενώ η μοναδική από τις 19, η Bear Stearns που προέβλεπε την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2004, τώρα την μεταθέτει για τον Μάιο. Αλλά, καμία πλέον δεν προβλέπει μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς και η Dresdner Kleinwort άλλαξε την πρόβλεψη της. Βεβαίως, όλες και οι 19, προβλέπουν ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου της Fed’s opemarket comittee, που θα πραγματοποιηθεί στις 27/28 Ιανουαρίου, δεν θα γίνει καμία κίνηση. Σε αυτήν τη συνεδρίαση η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα. Για το 2005 προβλέπουν την πρώτη αύξηση οκτώ τράπεζες: H CSFB, η CIBC World Markets, η Dresdner, η GoldmaSachs, η HSBC, η LehmaBrothers, η Merrill Lynch και η Nomura Securities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή