Απροσδόκητη συνέπεια: αύξηση τουρισμού στη M. Ανατολή

Απροσδόκητη συνέπεια: αύξηση τουρισμού στη M. Ανατολή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός των άλλων, ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας είχε και μια απροσδόκητη και ασυνήθιστη συνέπεια: ενίσχυσε τις προσδοκίες για μια αύξηση του τουρισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε επίπεδα άνω του μέσου όρου ολόκληρου του κόσμου. O λόγος είναι απλούστατα ότι οι κάτοικοι της περιοχής προτιμούν να κάνουν διακοπές σε περιοχές πλησιέστερα στις πατρίδες τους και με την αποκατάσταση της σταθερότητας θα σπεύσουν να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, στη Μέση Ανατολή θα σημειωθεί ετήσια αύξηση ρεκόρ των αφίξεων, δηλαδή της τάξης του 7,1%, ενώ ο μέσος όρος σε όλον τον κόσμο είναι 4,1%. O διεθνής τουρισμός στις χώρες της Μέσης Ανατολής είχε πληγεί, καθώς οι προερχόμενοι από τις χώρες της Δύσης τουρίστες ένοιωθαν να απειλούνται κυρίως εξ αιτίας του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων αλλά και των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής προτιμούν να διοχετεύουν περισσότερο χρόνο και χρήμα σε επισκέψεις στις χώρες της περιοχής τους, παρά να υφίστανται τους αυστηρούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Φρανσέσκο Φραντζάλι, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή στην μετά τον πόλεμο του Ιράκ εποχή θα ενισχύσουν και τη βιομηχανία της Μέσης Ανατολής. Οπως τόνισε, η Μέση Ανατολή σημείωσε το 2002 αύξηση των αφίξεων κατά 17% σε αντίθεση με το 2001, οπότε σημειώθηκε μείωση 1,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στους πολίτες των χωρών του Κόλπου που πραγματοποιούν επισκέψεις στην περιοχή. Στην περίπτωση, άλλωστε, που αποκατασταθεί η σταθερότητα στο Ιράκ και διευθετηθεί η αραβο-ισραηλινή διένεξη, ο κ. Φαντζάλι εκτιμά ότι θα μπορούσε να εκτιναχθεί ο τουρισμός, καθώς θα ήταν πλέον δυνατή η συνεργασία με τον ΠΟΕ.

Ηδη ο ΠΟΕ ετοιμάζει τη στρατηγική του για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράν αλλά και στο Κουβέιτ, του οποίου ο τουρισμός έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την εισβολή του Ιράκ το 1990. Παράλληλα, όμως, ορισμένες από τις χώρες του Κόλπου κάνουν άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό, ενώ κάποιες άλλες έχουν προ πολλού αναπτυχθεί τουριστικά, όπως το Ντουμπάι που, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΕ, κατέγραψε αύξηση 32% των αφίξεων μέσα στο 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή