Νταβός: στο επίκεντρο το εμπόριο

Νταβός: στο επίκεντρο το εμπόριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η τιμή του πετρελαίου και η νομισματική πολιτική της Κίνας ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν χθες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Ανώτατοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στο ετήσιο Φόρουμ επιχείρησαν να δώσουν νέα ζωή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου, οι οποίες έχουν «παγώσει» μετά την κατάρρευση των διυπουργικών συνομιλιών στο Κανκούν του Μεξικού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαφορών μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε θερμή έκκληση στους ισχυρούς, ώστε οι φτωχές χώρες να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την απελευθέρωση αυτή.

Στο μεταξύ, στην Ευρωζώνη, τα επίπεδα του πληθωρισμού εξακολουθούν να προβληματίζουν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμμένει στον στόχο της σταθερότητας των τιμών. O επικεφαλής οικονομολόγος της EKT, Οτμαρ Ισινγκ, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι οι φορολογικές αυξήσεις και άλλοι έκτακτοι παράγοντες θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού της περιφέρειας κατά 0,3%, στις αρχές του έτους, αν και το ισχυρό ευρώ θα αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών. Εν ολίγοις, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το πλαφόν του 2% της EKT, φέτος. Σημαντικοί παράγοντες για την πορεία του πληθωρισμού θ’ αποδειχθούν και πάλι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και το ποσοστό του χαμηλότερου κόστους από τα -φθηνότερα, πλέον- εισαγόμενα αγαθά που θα «περάσουν» οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές. Αν το δολάριο είναι πλέον «φθηνό» έναντι του ευρώ, δεν συμβαίνει το ίδιο και σε σχέση με το κινεζικό νόμισμα, κάτι που έχει ωθήσει επανειλημμένως την Ουάσιγκτον ν’ ασκήσει πιέσεις προς το Πεκίνο για την ανατίμηση του γουάν.

Χθες, ο γενικός διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και σύμβουλος του προέδρου, Ζου Μιν, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα του θα πρέπει σταδιακά να επιτρέψει τη διακύμανση του νομίσματός της σε ευρύτερο φάσμα, παρότι η «θεραπεία-σοκ» για την ανατίμηση του γουάν και τη γεφύρωση του εμπορικού χάσματος με τις ΗΠΑ δεν είναι η κατάλληλη. «Στόχος είναι να καταστεί το νόμισμα ευέλικτο», τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει η Κίνα να κινηθεί προς ένα τέτοιο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών των «Επτά» πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου έχουν καλέσει για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων έως τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή