Ζήτημα της πολιτικής εξουσίας η τιμή του κοινού νομίσματος

Ζήτημα της πολιτικής εξουσίας η τιμή του κοινού νομίσματος

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντανιέλ Κοέν

«Η ΕΚΤ δεν κατέβασε πολύ τα επιτόκιά της στη φάση της ύφεσης και δεν θα τα μειώσει τώρα που η Ευρωζώνη ξεκινά μιαν οικονομική ανάκαμψη. Αντί να σκεφτόμαστε όμως χειρισμούς στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα μακροπρόθεσμα, που δεν επηρεάζονται άμεσα και στα οποία στηρίζεται η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Διότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν η συνέχιση της υποχώρησης του δολαρίου και μια άνοδος των μακροπροθέσμων αμερικανικών επιτοκίων που θα μεταδιδόταν στα ευρωπαϊκά.

Αν το ευρώ φτάσει στην περιοχή του 1,40 / 1,50 δολαρίου, θα πρέπει να σκεφτούμε μια πιο άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, που θα προϋπέθετε την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης στην Ευρώπη».

Ζαν-Πολ Φιτουσί

«Είναι εντυπωσιακό πόσο το ευρώ δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας: υποτιμήθηκε όταν η Ευρώπη ήταν σε φάση μεγέθυνσης, από το 1998 ώς το 2000, όταν ένα ισχυρότερο ευρώ θα είχε επιτρέψει μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Σήμερα, ανατιμάται ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε αβέβαιη ανάκαμψη. Απέναντι στην άνοδο του ευρώ, η ΕΚΤ μπορεί να κατεβάσει τα επιτόκιά της, αλλά αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της ανατίμησης. Η άσκηση της συναλλαγματικής πολιτικής ανήκει στην πολιτική εξουσία. Οι πολιτικές αρχές θα έπρεπε να δηλώσουν επίσημα ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο και ότι προτίθενται να δράσουν. Η μοίρα του ευρώ δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ΕΚΤ».

Δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στη Le Monde στις 17.1.2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή