Οκταπλάσια τα χρέη της Parmalat!

Οκταπλάσια τα χρέη της Parmalat!

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα καθαρά χρέη της Parmalat, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ιταλικό κολοσσό των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανερχόμενα δηλαδή σχεδόν στο οκταπλάσιο εκείνων, τα οποία ανέφεραν μέχρι πρότινος ανώτατα στελέχη της, που σήμερα βρίσκονται υπό κράτηση.

Στην ίδια ανακοίνωση της Parmalat αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία ορκωτών λογιστών PriceWaterhouse Coopers, στην οποία ανατέθηκε ο έλεγχος των στοιχείων και βιβλίων της πολευθνικής μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Δεκέμβριο, εντόπισε εντυπωσιακές υπερβολές τόσο των αναφερομένων πωλήσεών της όσο και της κερδοφορίας της.

Τα ομόλογα της Parmalat, των οποίων η αξία έχει καταρρεύσει μετά τη δημοσιοποίηση του λογιστικού σκανδάλου, απώλεσαν εκ νέου χθες μέρος της αξίας τους, με την ονομαστική αξία του ευρωομολόγου απόδοσης 6,125%, που λήγει το 2010, να υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και να διαμορφώνεται στο 15,5%. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Parnalat έχει τεθεί -μέχρι νεωτέρας- εκτός διαπραγμάτευσης στην αγορά του Μιλάνου.

Τα επιμέρους στοιχεία, τα οποία δόθηκαν χθες επισήμως στη δημοσιότητα, είναι συγκλονιστικά. Από την εταιρεία διευκρινίσθηκε ότι η αξία των καθαρών χρεών της ανερχόταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2003 στα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα επίσημα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, αναφέρονταν καθαρά χρέη της τάξεως μόλις των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προκαταρκτική έκθεση της PriceWaterhouse Coopers, σχετικώς με τον έλεγχο που διεξήγαγε για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2003, διαπιστώνει προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη της τάξεως των 121 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 651 εκατομμυρίων ευρώ, που αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία της εταιρείας. Τέλος, ο τζίρος της φαίνεται ότι δεν ξεπέρασε το εν λόγω διάστημα τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,38 δισεκατομμύρια τα οποία είχε αναφέρει η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Consob, η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, είχε ζητήσει προσφάτως από ιταλικό δικαστήριο να ακυρώσει τους ισολογισμούς της Parmalat για το 2002. Από την εταιρεία ανακοινώθηκε επίσης χθες ότι η αξία των ρευστών στοιχείων της, τόσο στα τέλη του 2002 όσο και στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2003, ήταν «άνευ σημασίας» καθώς και ότι στις προτεραιότητές της συγκαταλέγεται τώρα η αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της.

Η Parmalat αναφέρει επίσης ότι έχει αποπληρώσει τους προμηθευτές της στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά και ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία προσφέρει την υποστήριξή της «προς τα τοπικά στελέχη μας, για τον περιορισμό των οικονομικών υποχρεώσεών τους και για τη σύναψη συμφωνιών με τις τοπικές, χρηματοδότριες τράπεζες…».

Η εταιρεία διευκρινίζει επίσης ότι σε επίπεδο παραγωγής, τόσο στις μονάδες της στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, «η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί…».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Nestle επανέλαβε εκ νέου χθες ότι δεν πρόκειται να εξαγοράσει περιουσιακά στοιχεία της Parmalat. Ωστόσο, ο ελβετικός κολοσσός διευκρίνισε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε ό,τι αφορά τη διοίκηση και διαχείριση μονάδων, σε οποιαδήποτε λατινοαμερικανική χώρα καταλήξει να αγοράσει δραστηριότητες της Ρarmalat.

Χθες επίσης, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γουίλιαμ Ντόναλντσον, επισήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να προλαμβάνονται σκάνδαλα όπως αυτό της Parmalat. O πολυεθνικός ιταλικός κολοσσός δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, απασχολώντας άνω των 35.000 εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή