H Γερμανία αντέχει στο ισχυρό ευρώ

H Γερμανία αντέχει στο ισχυρό ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη σημείωσε τον Ιανουάριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ενισχύεται, έτσι, η αισιοδοξία των οικονομικών αναλυτών που προβλέπουν ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και ευελπιστούν ότι η αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του ευρώ στα κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, πάντως, ενισχύεται και η προσδοκία για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ωθηση από ΗΠΑ – Ασία

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo σημείωσε άνοδο στο 97,4 από το προς τα πάνω αναθεωρημένο 96,9 του Δεκεμβρίου. H άνοδος αυτή, που φέρνει τον δείκτη στα υψηλότερα επίπεδά του μετά τον Ιανουάριο του 2001, οφείλεται, σύμφωνα με το Ifo, «αποκλειστικά και μόνο στις πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις για την κατάσταση των επιχειρήσεων». Οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που την περασμένη εβδομάδα είχαν συμμετάσχει σε σχετική δημοσκόπηση του Ρόιτερς, συνέκλιναν σε μια άνοδο του δείκτη στο 97,0. Υπενθυμίζεται ότι τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει ο εν λόγω δείκτης ήταν το 107,4 τον Νοέμβριο του 1990, αμέσως μετά την επανένωση των Γερμανιών. Σε ό,τι αφορά την ανατολική Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στο 105,4 από το προς τα πάνω αναθεωρημένο 104,7 του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μεταποιητικό τομέα αλλά και σε μικρότερο βαθμό στις κατασκευαστικές. Ειδικότερα, ο δείκτης εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες συνθήκες έφθασε στο 84,3 από το 83,3 του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούλιο του 2001. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη προσδοκιών, παρέμεινε στο προς τα πάνω αναθεωρημένο 111,2 του Δεκεμβρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1994. «H οικονομία καλπάζει παγκοσμίως με ιδιαίτερη ισχύ στις ΗΠΑ και στην Ασία, που υπερκαλύπτει πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ», σχολιάζει σχετικά ο Τζούλιαν Κάλοου, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της Barclays Capital του Λονδίνου. Ωστόσο, τα στοιχεία που δίνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις άλλοτε επιβεβαιώνουν και άλλοτε διαψεύδουν την εκτίμηση αυτή.

Για παράδειγμα, ο Γιούργκεν Χάμπρεχτ, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών του κόσμου, της BASF AG, προβλέπει ότι η ανατίμηση του ευρώ θα έχει συνολικό αντίκτυπο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στις πωλήσεις του 2003. Παράλληλα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανέφερε χθες μείωση των εσόδων της του 2003. Στον αντίποδα βρίσκεται, όμως, η εταιρεία Heidelberger DruckmaschineAG, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων εκτύπωσης στον κόσμο, που ανέφερε χθες ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους επέστρεψε σε κερδοφορία. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπέρνχαρντ Σρέγιερ, «η ελαφρά αύξηση που σημειώνεται στους προϋπολογισμούς για τη διαφήμιση, μας δίνουν αισιοδοξία και έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι, μετά τρία χρόνια αρνητικών τάσεων, αρχίζουμε να διαβλέπουμε βελτίωση».

Σχολιάζοντας σχετικά ο κορυφαίος οικονομολόγος του Ifo, Γκέρνοτ Νερμπ, τόνισε ότι οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι το επίπεδο που θα αποβεί οδυνηρό γι’ αυτές θα είναι όταν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου φθάσει στο 1,30. O κ. Νερμπ χαρακτήρισε πιθανό να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία του ευρώ και να αποτρέψει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσο θα περιμένει η Τράπεζα μέχρι τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει η G7 στις αρχές Φεβρουαρίου ή θα προχωρήσει νωρίτερα».

Σημειωτέον ότι αύριο αναμένονται τα σχετικά στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, θα καταδεικνύουν περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία. Σήμερα αναμένεται, άλλωστε, να δοθεί στη δημοσιότητα η εξέλιξη του επιχειρηματικού κλίματος στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή