Σύνδρομο ανασφάλειας σε Γερμανία – Ιταλία

Σύνδρομο ανασφάλειας σε Γερμανία – Ιταλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά μετά εννέα μήνες εξ αιτίας της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να περιβάλλει τις φοροαπαλλαγές και την αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GfK μεταξύ 2.000 καταναλωτών, ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για τον Φεβρουάριο θα πέσει στο 5,0, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η ίδια έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η προθυμία των Γερμανών για αγορές βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ ραγδαία πτώση σημειώνουν οι προσδοκίες των Γερμανών για τα εισοδήματά τους και την πορεία της οικονομίας. Οπως επισημαίνει η εταιρεία GfK, οι Γερμανοί εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πόσο θα επωφεληθούν οικονομικά από τις φοροαπαλλαγές ύψους εννέα δισ. ευρώ που αναμένεται να εφαρμοσθούν από το 2005. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πολλοί Γερμανοί δεν πρόκειται να αισθανθούν τις ευεργετικές συνέπειες των φοροαπαλλαγών πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο εξ αιτίας τεχνικών δυσκολιών στις αλλαγές του λογισμικού των μισθολογίων.

Ιταλία

Στην Ιταλία, όμως, σημείωσε αισθητή βελτίωση τον Ιανουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και την απασχόληση, μολονότι οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν αποθαρρυνθεί από το σκάνδαλο της Parmalat. H εταιρεία δημοσκοπήσεων ISAE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στο 93,4 από το 91,3 του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον δείκτη βραχυπρόθεσμων προσδοκιών, σημείωσε άνοδο φθάνοντας στο 17 από το 11 του Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο συστατικό του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών, που θεώρησαν την εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική δεδομένου ότι τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί μόλις κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη αύξηση. Σημαντική βελτίωση, άλλωστε, σημείωσε ο δείκτης προοπτικής για απασχόληση που έφθασε στο -2 από το -10 του Δεκεμβρίου. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια κεκτημένη ταχύτητα στην αρχή του έτους ιδιαίτερα μετά την Parmalat και μια σειρά απεργιών», σχολίασε σχετικά η Ινές Λόπες, οικονομική αναλύτρια της GoldmaSachs στο Λονδίνο. H ίδια έρευνα, όμως, καταγράφει επιδείνωση των προσδοκιών για την πορεία της ιταλικής οικονομίας στο -5 από το -1 του Δεκεμβρίου. Οι οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη στην αβεβαιότητα που καλλιέργησε το σκάνδαλο της Parmalat, επειδή είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμισθούν οι αποταμιεύσεις χιλιάδες Ιταλών και να υποχωρήσει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ματέο Αρπε, διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Capitalia, «οι εξελίξεις των εν λόγω δεικτών δεν καταγράφουν επιδείνωση της οικονομίας καθώς η Parmalat δεν σχετίζεται με την οικονομία αλλά με πολύ χειρότερα προβλήματα».

Ελβετία

Εξ άλλου, ανάλογη βελτίωση εμφανίζει ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων στην Ελβετία, που τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ειδικότερα, το ινστιτούτο KOF ανέφερε ότι το βαρόμετρό της, ο δ είκτης που αναφέρεται στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, ανήλθε στο 0,70 από το 0,58 του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας, έτσι, τα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή