Πιέσεις σε υψηλή τεχνολογία και ασφαλιστικές

Πιέσεις σε υψηλή τεχνολογία και ασφαλιστικές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατέγραψαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, λόγω της ανησυχίας που επικράτησε για την κερδοφορία του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Παρά ταύτα, οι παρατηρητές των αγορών επισήμαναν ότι ήταν απαραίτητη μια διόρθωση των τιμών των μετοχών, δεδομένης της κατά 7% ανόδου που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2003. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές προχώρησαν στη ρευστοποίηση των κερδών τους, παρακινούμενοι από την προοπτική ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, ο Κλάους Γουίνερ της AMB Generali Finanz, σχολιάζοντας τις χθεσινές τάσεις, τόνισε ότι «δεν ήρθε το τέλος του ράλι», προσθέτοντας ότι κυριαρχεί η εκτίμηση πως οι αγορές της Ευρώπης θα παρουσιάσουν το 2004 ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 10%.

Αναλυτικότερα, ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας απώλεσε το 2,2% της αξίας του, ενώ ο ασφαλιστικός αποδυναμώθηκε κατά 2%. H μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κατασκευάστριας τσιπ, STMicroelectronics, σημείωσε πτώση κατά 4,5%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, παρά την αύξηση των πωλήσεών της. H εταιρεία, αιτιολογώντας τα υποτονικά αποτελέσματά της, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ευρώ, στις πιέσεις των τιμών και σε προϊόντα της που διακρίνονται από χαμηλά περιθώρια κέρδους. H είδηση αυτή πυροδότησε ένα κύμα ρευστοποιήσεων στον ευρύτερο κλάδο. Οι μετοχές της ASML, της ARM Holdings και της Ιnfineoυποχώρησαν κατά 3,4%, 4% και 2,6%, αντιστοίχως. Παρομοίως στον ασφαλιστικό κλάδο, οι μετοχές της Axa και της Allianz παρουσίασαν πτώση 4,1% και 2,5% αντιστοίχως. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από τους φόβους των επενδυτών ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες θα αναγκαστούν να καταβάλουν γενναία ποσά για την αντικατάσταση παραρτήματος της Deutsche Bank, που καταστράφηκε από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος φέτος έχει παρουσιάσει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις στην πανευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις. H μετοχή της Cable & Wireless υποχώρησε κατά 3%, αφού η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε μια κατά 5% πτώση των κερδών για το τρίτο τρίμηνο. Απώλειες 2,1% σημείωσε η μετοχή της Vodafone. Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 παρουσίασαν πτώση 0,94% και 0,87%, αντιστοίχως. O δείκτης FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου απώλεσε το 1,27% και, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωσε απώλειες 1,31%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 υποχώρησε κατά 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή