Σε απεργία πάλι η IG Metall

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στάσεις εργασίας που αναμένεται να κλιμακωθούν τις ερχόμενες ημέρες «χαιρέτισε» χθες το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο της Γερμανίας, IG Metall, τη λήξη της περιόδου «ειρήνης» με την εργοδοσία, στη διάρκεια της οποίας είχε την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αρκετές χιλιάδες μέλη του συνδικάτου ξεκίνησαν τις στάσεις σε εργοστάσια όλης της Γερμανίας ήδη κατά τη νυχτερινή βάρδια -η περίοδος «ειρήνης» εξέπνευσε στις 11 το βράδυ της Τετάρτης- ενώ το IG Metall ζήτησε από 51.000 εργαζόμενους στον μηχανοκατασκευαστικό κλάδο, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης που κατά παράδοση ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση, να απόσχουν από την εργασία τους για τρεις ώρες, σήμερα, Παρασκευή. Εκτίμηση του συνδικάτου είναι ότι οι σημερινές στάσεις θα επηρεάσουν την αυτοκινητοβιομηχανία Audi και τον όμιλο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Kolbenschmidt Ρierburg.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίσθηκαν μετά την απόρριψη, εκ μέρους του IG Metall, της πρότασης που κατέθεσε η εργοδοσία για πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας και της προσφοράς της για λιγότερο από το 50% της μισθολογικής αύξησης 4% που ζητεί το συνδικάτο για 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του μηχανοκατασκευαστικού κλάδου. H κυβέρνηση έχει καλέσει το IG Metall να μετριάσει τις απαιτήσεις του, ενώ οι εργοδότες προειδοποιούν ότι μια τόσο υψηλή αύξηση θα επιφέρει περικοπές θέσεων εργασίας, σε μια εποχή κατά την οποία ο ένας στους 10 Γερμανούς είναι άνεργος. Από την πλευρά του, το συνδικάτο διεκδικεί για τα μέλη του μερίδιο από τη δρομολογηθείσα οικονομική ανάκαμψη και χαρακτηρίζει την προσφορά της εργοδοσίας «τεράστια πρόκληση».

Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν οι εργοδότες πρόσφεραν στα μέλη του IG Metall δύο αυξήσεις της τάξης του 1,2% για 27 μήνες και ζήτησαν από το συνδικάτο να συνυπογράψει πιο ευέλικτες συμβάσεις, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν το ωράριο έτσι ώστε να καλύπτεται η ζήτηση. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι μια τέτοια «ευελιξία» θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ωρών απασχόλησης, κάτι που θα προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα ισοδυναμεί στην ουσία με «πάγωμα» των μισθών, αν δεν υπάρξει ανάλογη μισθολογική αύξηση.

Το IG Metall επιμένει πως οι στάσεις εργασίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως δίνουν τον τόνο για τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι είναι μάλλον απαισιόδοξοι ως προς αυτό. Αναλυτής της Deutsche Bank εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν αργά και είναι πιθανό να υπάρξουν παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις».

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο καγκελάριος της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δέχεται πυρά για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων λόγω της επίμονα μειωμένης δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις. Αναλυτές και σχολιαστές των MME κατηγορούν τον κ. Σρέντερ για την άρση του σχεδιαζόμενου μέτρου αύξησης των εισφορών για τη φροντίδα ηλικιωμένων, κίνηση στην οποία υποστηρίζουν ότι προχώρησε για να κερδίσει εκ νέου τους ψηφοφόρους, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν η αύξηση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. O καγκελάριος υιοθέτησε στα τέλη του περασμένου έτους πακέτο μείωσης των επιδομάτων και μέτρων που διευκολύνουν τις απολύσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της ανάπτυξης και συρρίκνωσης του συστήματος πρόνοιας, το οποίο επιβαρύνεται από το κόστος στήριξης του γηράσκοντος πληθυσμού.

Παρότι χαιρετίσθηκαν από τους οικονομολόγους και τους επιχειρηματίες, τα μέτρα αυτά προκάλεσαν πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τώρα, η παρέμβαση του καγκελάριου στη φροντίδα των ηλικιωμένων κρίνεται θετική μόλις από το 14% των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach. H φιλελεύθερη εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο κ. Σρέντερ ίσως δεν διαθέτει την αντοχή ώστε να διατηρήσει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2003. «Λάθη, οργή του πληθυσμού, απογοήτευση στη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δυσαρέσκεια στους κόλπους των ίδιων των βουλευτών του, χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις -είναι πάρα πολλά», τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Τα επιχειρηματικά λόμπι προειδοποιούν, από την πλευρά τους, ότι η νεόκοπη ανάκαμψη της Γερμανίας θα εξαντλήσει τους ρυθμούς της αν επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Προς το παρόν, φέτος, καμιά σημαντική πρωτοβουλία πολιτικής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αν εξαιρέσει κανείς ένα πρόγραμμα έρευνας και εκπαίδευσης. O Μίκαελ Ρογκόφσκι, επικεφαλής της ομοσπονδίας βιομηχάνων BDI, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα φέτος προς την κατεύθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να δικαιολογεί την πρόβλεψή της πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έως και στο 2%. Οσο για τους απλούς ψηφοφόρους, η έκκληση του κ. Σρέντερ να σταματήσουν να διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. «Δεν είναι στη θέση μας, δεν φαντάζεται πώς είναι η ζωή στο εργοστάσιο», υποστηρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή