Αναθέρμανση τραπεζών… χωρίς γραβάτες

Αναθέρμανση τραπεζών… χωρίς γραβάτες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπήρξε κάποια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος των ισχυρών του κόσμου για τους λιγότερο τυχερούς, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ήταν τα περίπου 8.000 δολάρια που συγκέντρωσαν οι διοργανωτές του. Οι τελευταίοι εφάρμοσαν μια απλή όσο και ασυνήθιστη μέθοδο: κάλεσαν όποιον επιχειρηματία ή πολιτικό ετοιμαζόταν να μπει στο συνεδριακό κέντρο του ορεινού ελβετικού θερέτρου να… βγάλει τη γραβάτα του, ή να κάνει δωρεά ύψους 5 ελβετικών φράγκων στη Unicef. Το σκεπτικό των οργανωτών, βέβαια, ήταν να επαναφέρουν στο Φόρουμ λίγο από το ανεπίσημο κλίμα που επικρατούσε τα πρώτα από τα 33 χρόνια στα οποία πραγματοποιείται. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους προσήλθαν στο Νταβός, ότι ήλθε η ώρα να «σηκώσουν τα μανίκια» και να στρωθούν στη δουλειά», τονίζουν χαρακτηριστικά. Αγνωστο αν το μήνυμα ελήφθη, τουλάχιστον όμως κάποια χρήματα συγκεντρώθηκαν, έστω και συμβολικά…

Επιτέλους κινήσεις

Στα «καθ’ ημάς», βέβαια, και δη στο επί τριετία θολό επιχειρηματικό τοπίο, η κατάσταση δεν φαίνεται να προσφέρεται για συμβολικές κινήσεις. Ενα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις του Νταβός ήταν οι προοπτικές της τραπεζικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με κύκλους του κλάδου, η αύξηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη θα ωθήσει τις εταιρείες της «Γηραιάς Ηπείρου» σε νέες, επιτέλους, κινήσεις αναθέρμανσης του κλίματος, κάτι που μεταφράζεται σε σχέδια για εξαγορές και δημόσιες εγγραφές. Το γεγονός, αν όντως ισχύσει, θα ωθήσει με τη σειρά του κάποιες, τουλάχιστον, επενδυτικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, μετά τις τριετείς περικοπές θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Κλαούντιο Κοσταμάνια, επικεφαλής του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής Ευρώπης της GoldmaSachs, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στην περιφέρεια πιθανόν ν’ αυξηθούν στους κλάδους φαρμακευτικής, τραπεζών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών φέτος. O ίδιος διαβλέπει «σαφή αλλαγή» στη στάση των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων, οι οποίοι «αρχίζουν να εξετάζουν την προοπτική να κάνουν κάτι». Διαπιστώνει, δε, «αύξηση του αριθμού των επαφών που μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνίες».

Πρώτη ένδειξη

Η αισιοδοξία του κ. Κοσταμάνια μοιάζει εύλογη, καθώς αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της εχθρικής προσφοράς εξαγοράς του γαλλογερμανικού φαρμακευτικού ομίλου Aventis από τη γαλλική Sanofi-Synthelabo. H GoldmaSachs παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Aventis, ενώ σύμβουλος της Sanofi είναι η Merrill Lynch. O κ. Κοσταμάνια απέφυγε να σχολιάσει σχετικά, εξέφρασε όμως την άποψη ότι αρκετές μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες πρόκειται να πωληθούν ή να εισαχθούν στο χρηματιστήριο φέτος. Προεξοφλώντας αυτή τη δραστηριότητα, η Goldma-σύμφωνα με το στέλεχός της -σχεδιάζει ν’ αυξήσει τις προσλήψεις κατώτερου προσωπικού στην Ευρώπη κατά 25%, φέτος, ενώ συνεχίζει τις έρευνές της και για την εξεύρεση ανώτερων στελεχών.

Οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί έχουν προ πολλού εκδηλώσει πρόθεση επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη. H UBS, εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί, παρότι η στρατηγική της ελβετικής τράπεζας, η οποία επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη, θα είναι αρκετή για ν’ αποσοβήσει την ανταγωνιστική απειλή. Σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Φόρουμ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού του κόσμου, Μαρσέλ Οσπέλ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόσφατο κύμα μεγα-συγχωνεύσεων μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών πιθανότατα θα συνεχισθεί και «πρέπει να υποθέσουμε πως θ’ ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, ίσως ακόμα και σε κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε εμείς».

Στόχος η Bank Οne

Ηδη, η J.P. Μorgaέχει υποβάλει προσφορά για την Bank One. Αν αυτή ευοδωθεί, το προϊόν της συγχώνευσης θα αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, οι τράπεζες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας -ιδιαίτερα η ανταγωνίστρια της UBS, Credit Suisse- θεωρούνται πιθανοί ηγέτες στον αγώνα αύξησης του μεγέθους τους. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Οσπέλ επισήμανε ότι η στρατηγική της UBS, η οποία συμπληρώνεται από επιλεκτικές, μικρότερες εξαγορές στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησής της, τη διαχείριση κεφαλαίων και την επενδυτική τραπεζική, εξακολουθεί να ισχύει. H UBS εξαγόρασε πέρσι τη δραστηριότητα private banking της Merrill Lynch στη Γερμανία, τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες της ABAmro στις ΗΠΑ, καθώς και τη γαλλική δραστηριότητα διαχείρισης κεφαλαίων της Lloyds TSB. Παρότι η UBS, όπως και η Credit Suisse, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων διαχείρισης κεφαλαίου της έξω από τα ελβετικά σύνορα, σε αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ο κ. Οσπέλ επέμεινε ότι η τράπεζα δεν φιλοδοξεί να επεκταθεί και στον κλάδο retail banking εκτός Ελβετίας. Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο αναμένονται για τις 10 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή