EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές συνεχίζουν να στηρίζουν το ευρώ

Η εισροή επενδυτικού κεφαλαίου στην Ευρωζώνη τον μήνα Νοέμβριο έγινε με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αλλά παρά το γεγονός στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να στηρίζουν το ευρώ. Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την εισροή επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 16,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον μήνα Οκτώβριο. «H υποστήριξη προς το ευρώ από αυτές τις εισροές, ήταν θετική κατά τον μήνα Νοέμβριο, παρόλο ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τις εισροές του μήνα Οκτωβρίου. Είναι, λοιπόν, ευνόητο ότι ένα μεγάλο μέρος της ισχύος του ευρώ δεν στηρίζεται μόνον στις εν λόγω επενδυτικές εισροές, αλλά σχετίζεται με την αποφυγή του ρίσκου του δολαρίου», όπως δήλωσε εμπειρογνώμων της τράπεζας ABAMRO, στο Λονδίνο.

Γιγαντιαία παρέμβαση στο γιεν

Η Ιαπωνία δαπάνησε το ποσό – ρεκόρ των 7,1545 τρισεκατομμυρίων γιεν (67,56 δισ. δολ.) τον τρέχοντα μήνα ως νομισματική παρέμβαση για να συγκρατήσει την αναδική πορεία του γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών. Το δαπανηθέν ποσόν καλύπτει την περίοδο μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της 28ης Ιανουαρίου. H ιαπωνική κυβέρνηση είχε δαπανήσει για τους ίδιους λόγους επίσης ποσόν 4,4573 τρισεκατομμύρια γιεν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το 2003 οι δαπάνες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιορίσει την ανοδική πορεία του γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατέρριψαν ρεκόρ σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 20 τρισεκατομμύρια γιεν.

Ιαπωνία: παραγραφή δανείων

Οι μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας συνέχισαν τη διαδικασία της παραγραφής μη εξυπηρετούμενων δανείων την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, μεταξύ αυτών, η Mizuko Financial Group, η μεγαλύτερη από τις τέσσερις ιαπωνικές μεγαλοτράπεζες, ανέφερε χθες ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της μειώθηκαν κατά 15% στα 3,7 τρισεκατομμύρια γιεν, το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Εν τω μεταξύ η αρμόδια χρηματοπιστωτική αρχή της Ιαπωνίας Financial Services Agency ανακοίνωσε χθες ότι τα προβληματικά δάνεια βάσει χαρακτηρισμού από την ιαπωνική νομοθεσία είχαν διαμορφωθεί στα 31,6 τρισεκατομμύρια γιεν (298,4 δισ. δολ.) στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου χαμηλότερα κατά 10,5% ή κατά 3,7 τρισεκατομμύρια γιεν, σε σύγκριση με το εξάμηνο που πέρασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή