EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΝΤ-ΕΚΤ προς τις υπό διεύρυνση χώρες: Πρώτα τα δημοσιονομικά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσαν τις 10 χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους «να δαμάσουν την επιθυμία τους όσον αφορά την ταχεία υιοθέτηση του ευρώ» και να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού τους τομέα, ώστε να πετύχουν την οικονομική σύγκλιση. Οι συζητήσεις αναφορικά με το πότε τα 10 νέα μέλη θα μπορέσουν να υιθετήσουν το ευρώ, βρίσκονται σε «εμπύρετο» κατάσταση, ενώ εμπειρογνώμονες θεωρούν ως πιθανή ημερομηνία το έτος 2008. Ορισμένα κράτη, και ονομαστικώς η Ουγγαρία και η Πολωνία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τα σχέδιά τους για την ένταξή τους και στην Ευρωζώνη.

Στην BBVA η Βancomer

Με μια ενέργεια η οποία προκάλεσε έκπληξη, η ισπανική τράπεζα BBVA προσέφερε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά και του υπολοίπου μετοχικού μεριδίου της Bancomer, της μεγαλύτερης τράπεζας του Μεξικού, τη στιγμή κατά την οποία η οικονομία στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής ανακτά ταχύτητα. H BBVA, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 μεγαλυτέρων τραπεζών της Ευρώπης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα προβεί στην έκδοση νέων μετοχών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προσφορά της και ειδικότερα σε ποσοστό από 50% έως 60% του συνολικού τιμήματος. Υποβάλλοντας προσφορά για την εξαγορά του υπολοίπου μεριδίου, του 40,6%, της Bancomer, η BBVA αυξάνει τη βαρύτητά της στο Μεξικό, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στην περιοχή. «Το Μεξικό έχει την πιο σημαντική οικονομία στη Λατινική Αμερική, με ΑΕΠ διπλάσιο από της Βραζιλίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός της Φρανθίσκο Γκονζάλες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Γκονζάλες εξήγησε επίσης και τη συλλογιστική για την προσφορά της BBVA. Σε περίπτωση κατά την οποία τα όνειρα της BBVA γίνουν πραγματικότητα, η εξαγορά του υπολοίπου μεριδίου της Bancomer θα ενισχύσει τα κέρδη της κατά 0,6% για εφέτος σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Δεν ενδιαφέρεται η Boeing

H αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing Co. γνωστοποίησε χθες ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας αμυντικών και αεροναυπηγικών συστημάτων BAE Systems. Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Co., Χάρι Στόνσαϊπερ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αγαπά την BAE ως εταίρο καί ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της… O κ. Στόνσαϊπερ έκανε τις σχετικές δηλώσεις ύστερα από δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική επιχείρηση του αμυντικού τομέα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη συγχώνευσή της με την BAE, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση του κλάδου. Σε περίπτωση κατά την οποία τα δημοσιεύματα αποδειχθούν αληθή, η Boeing στο θέμα της συγχωνεύσεώς της με την BAE θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εμπόδιο, και συγκεκριμένα τη συμμετοχή της δεύτερης στον ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό όμιλο Airbus, σε ποσοστό κατά 20%.

Axa: πτώση πωλήσεων κατά 4%

H γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Axa σημείωσε πτώση πωλήσεων κατά 4% το 2003, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία είχε δυσμενή αντίκτυπο στις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της, οι πωλήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας Axa, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, τον περασμένο χρόνο διεμορφώθησαν στα 71,628 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 74,727 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2002. Αναλυτές οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε ερώτηση του πρακτορείου Ρόιτερς είχαν εκφράσει την άποψη ότι οι πωλήσεις της Axa τον χρόνο που μας πέρασε, θα διαμορφώνονταν στα 72,055 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή