Αύξηση των πωλήσεων chip το 2003

Αύξηση των πωλήσεων chip το 2003

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική άνοδο παρουσίασαν παγκοσμίως οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων για το 2003 κατά 18,3%. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο όμιλος στατιστικής WSTS, η ενισχυμένη καταναλωτική ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα διαμόρφωσε τις πωλήσεις στα 166,4 δισ. δολάρια πέρυσι, έναντι 140,8 δισ. δολαρίων το 2002. Οπως, δε, επισημαίνει η Ενωση της Βιομηχανίας Μικροεπεξεργαστών (SIA) -η οποία προβλέπει τώρα ισχυρό 2004- οι επιδόσεις του δεύτερου εξαμήνου ήταν «από τις καλύτερες στα χρονικά».

Η καταναλωτική ζήτηση αφορούσε κάθε είδους ηλεκτρονικό αγαθό, από κινητά τηλέφωνα και προσωπικούς υπολογιστές έως «έξυπνες» συσκευές όπως οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη και τα DVD. Οι μικροεπεξεργαστές για ασύρματα προϊόντα όπως τα κινητά τηλέφωνα έπαιξαν, βέβαια, τον μεγαλύτερο ρόλο. Ομως, ανάκαμψη σημείωσαν και οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, των οποίων ο όγκος μονάδων αυξήθηκε κατά 11%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ελαφρώς χαμηλότερη αύξηση και εκτιμούν ότι η υπέρβαση των εκτιμήσεών τους οφείλεται εν μέρει στο αποδυναμωμένο δολάριο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, γιατί αποκαλύπτουν ποιοι παραγωγοί κέρδισαν ή έχασαν μερίδιο στην αγορά. H αμερικανική Texas Instruments είχε ισχυρές επιδόσεις, ενώ η γαλλοϊταλική STMicroelectronics απώλεσε κάποιο έδαφος με τους εξειδικευμένους μικροεπεξεργαστές της για κινητά τηλέφωνα.

Ο κλάδος έκλεισε εντυπωσιακά τη χρονιά, καθώς οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενες στα 16,03 δισ. δολάρια. Τα έσοδα για τον ίδιο μήνα ήταν μόλις κατά 0,5% χαμηλότερα έναντι του Νοεμβρίου.

Οι πωλήσεις τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν κατά 11% υψηλότερα έναντι του τρίτου, ενώ ο όγκος πωλήσεων για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού υπερέβη το 95%, αρχίζοντας πλέον να πυροδοτεί νέα σχέδια για επενδύσεις, μετά το «πάγωμα» τέτοιων κινήσεων επί τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή