H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ντως, κανείς δεν μπορεί να ξορκίσει τους «εφιάλτες» της τρομοκρατίας στη Wall Street και στο δολάριο. «Εφιάλτες» που σπεύδει με την πρώτη ευκαιρία να τους εκμεταλλευθεί το χρήμα της κερδοσκοπίας. O τρόμος για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, μετά την ανεύρεση στο κτίριο της Γερουσίας του δηλητηρίου ricin, κυριάρχησε χθες παντού και πυροδότησε (πρόσκαιρες) σκηνές πανικού μεταξύ των επενδυτών στη Wall Street, που ξεφορτώθηκαν τις αμερικανικές μετοχές. H Wall υποφέρει από τις θύμισες, όταν οι άθλιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν γκρέμισαν τους δίδυμους πύργους εκεί στη μητρόπολη του καπιταλισμού, και τετραγώνισαν το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Οι επενδυτές υποκύπτουν εύκολα στην «απειλή» του τρομοκρατικού κινδύνου και τρέχουν να ρευστοποιήσουν αμέσως τα κέρδη τους. Βεβαίως, τα υψηλά κέρδη της Wall Street και του Nasdaq αποτελούν έναν ακαταμάχητο «πειρασμό». Οι επενδυτές προσέφυγαν χθες ξανά στις διάσημες πλέον αμερικανικές defence μετοχές, που στήριξαν το δείκτη Dow Jones. Οι επενδυτικές αυτές επιλογές απεσόβησαν τους τριγμούς στη Wall Street. Παράλληλα, η αισιοδοξία για την ελπιδοφόρα ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας επισκίασε την αγωνία. Αγωνία που στιγμάτισε τις συναλλαγές χθες στη Wall και προκάλεσε έντονες πιέσεις στο δολάριο. Το δολάριο υπήρξε χθες «θύμα» των ανησυχιών αυτών. Ενώ τόσο το ευρώ όσο και το ελβετικό φράγκο επωφελήθηκαν ιδιαίτερα! Το ευρώ ενίσχυσε χθες τη θέση του έναντι του δολαρίου, στα 1,2599 δολάρια.

Σαν ένα νοσηρό παιχνίδι φαντασίας! H υστερία που εισχωρεί με ύπουλο τρόπο στη νοσηρή «πραγματικότητα», προσπαθεί να διαλύσει το δείκτη προστασίας των Αμερικανών. Δύο χρόνια και έξι μήνες μετά την απεχθή τρομοκρατική ισλαμική επίθεση κατά των ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, η Αμερική δοκιμάζεται ξανά και ξανά από την «απειλή της τρομοκρατίας». Ενώ κανείς δεν μπορεί να ξορκίσει τους «εφιάλτες» της Αλ Κάιντα, το γνωστό «μαρτύριο της σταγόνας» που ενσταλάζει η απειλή αυτή στη Μέκκα του αμερικανικού καπιταλισμού, εξακολουθεί να προκαλεί (πρόσκαιρο) σοκ. Απειλές για επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων εντός και εκτός Αμερικής. Είναι όπως ακριβώς μια χώρα που ξυπνά στα ερείπα ενός εφιαλτικού σεισμού και ζει πλέον με το σύνδρομο του τρόμου μιας άκρως επικίνδυνης σεισμογενούς περιοχής. Ομως, ο εχθρός της τρομοκρατίας είναι αόρατος… Οι Αμερικανοί τρέμουν πάντα στην ιδέα πως διάφοροι «τρομοκρατικοί λεκέδες» μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα της Αμερικής που έχει χαρίσει στους επενδυτές Αμερικανούς και ξένους την ευδαιμονία της ασφαλούς επένδυσης μέσω της Wall Street. Ωστόσο, η Wall Street θεωρεί ότι δεν απειλείται η επιχειρηματική Αμερική. Οι παρενέργειες δεν κλονίζουν τη Wall καθώς το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αρκούντως σταθερό. Ούτε ο επιχειρηματικός κόσμος στην Αμερική ανησυχεί ιδιαίτερα. Φυσικά και ο κίνδυνος εξισορροπείται καθώς η ισχυρή οικονομία δεν παρουσιάζει ρωγμές εμπιστοσύνης. Μικροί και μεγάλοι επενδυτές, συντηρητικοί και κερδοσκόποι, το έξυπνο και το βρώμικο χρήμα, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τα κέρδη τους και βέβαιοι για το αύριο. Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- απολαμβάνουν ένα συνεχές ξέσπασμα ανόδου, προεξοφλώντας ότι οι οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά μηδενικά σχεδόν επίπεδα του 1% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χθες, ο επικεφαλής του Institute of Supply Management, Norbert Ore, ομολόγησε ότι «επί 20 σχεδόν συνεχείς μήνες ο δείκτης των παραγγελιών καταγράφει σημαντική βελτίωση, χάρη στη μεγάλη πτώση του δολαρίου». Πράγματι, όπως έδειξαν τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπους, οι παραγγελίες κατέδειξαν εντυπωσιακό άλμα κατά 19,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η θεαματική ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ εκτονώθηκε ελαφρώς στο 4% το τέταρτο τρίμηνο (έναντι 8,2% το τρίτο τρίμηνο), επί ετησίας βάσεως. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ των τελευταίων 20 ετών (δηλαδή από το 1984). Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων παραμένει ισχυρή κατά 8,2%, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν στο 2,6% καθώς και οι κυβερνητικές δαπάνες στο 0,8%. H εξέλιξη των επιχειρηματικών επενδύσεων ερμηνεύεται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα, καθώς καθιστά τους πυλώνες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αρκούντως σταθερούς. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι μόνο με την ανάκαμψη των κεφαλαιουχικών δαπανών, η ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παίρνει «σάρκα και οστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή