Βοήθησαν DaimlerChrysler και μακρο-οικονομικά

Βοήθησαν DaimlerChrysler και μακρο-οικονομικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ παραδρομής, ωθήσαμε στο χθεσινό μας φύλλο τους δείκτες των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, αντί των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας. H κατάσταση των εν λόγω δεικτών, διαφοροποιήθηκε πάντως χθες, με ορισμένους εξ αυτών να ενισχύονται και άλλους να δέχονται νέες πτωτικές πιέσεις. Ειδκότερα, ο FTSE100 ενισχύθηκε χθες στο Λονδίνο, σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 4.398,5 μονάδες. Ανοδος της τάξεως του 0,71% και του 0,08 σημειώθηκε επίσης, στη Ζυρίχη και στο Μιλάνο αντιστοίχως, με τους δείκτες να κλείνουν στις 5.775,6 και στις 27.638 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι επικράτησαν, αντιθέτως, πτωτικές τάσεις, και ο Xetra Dax έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 4.028,37 μονάδες και ο Cac 40 στις 3.607,57, υποχωρώντας κατά 0,84%.

Θετική επίδραση στην εξέλιξη των δεικτών είχαν χθες τα αποτελέσματα τριμήνου της Daimler Chrysler, τα οποία ήταν καλύτερα των προβλεπομένων από την αγορά, καθώς και νέα μακρο-οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρώπη, αναφερόμενα στις αντίστοιχες αγορές παροχής υπηρεσιών. Ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εν λόγω στοιχεία ήταν εξαιρετικά, αφού η δραστηριότητα στην εν λόγω αγορά αυξήθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμούς ρεκόρ. Στην Ευρώπη, ωστόσο, συνοδευτικά στοιχεία απέδειξαν ότι η ανάκαμψη της αγοράς παροχής υπηρεσιών δεν σημαίνει προς το παρόν και μια καλύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας. Στους παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά χθες τους χρηματιστηριακούς δείκτες συγκαταλέγεται και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της δραστηριότητας της France Telecom στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Αν και ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε μια σημαντική βελτίωση των λειτουργικών κερδών του για το 2003, η αδυναμία του σε ό,τι αφορά τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας δημιούργησε ανησυχία για το μέλλον του, με αποτέλεσμα την κατά 4,8% υποχώρηση της τιμής της μετοχής του, στα 22,6 ευρώ. Σημαντικές πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι τιμές των μετοχών της γερμανικής Bayer και της βελγικής UCB, καθώς εκτιμάται ότι αντίγραφα δικών τους φαρμακευτικών σκευασμάτων θα κυκλοφορήσουν τελικώς στην αμερικανική αγορά. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, καθώς και στη συνάντηση των αντιπροσώπων της Ομάδας των Επτά, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα στη Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εκτιμήσεις πολλών εμπειρογνωμόνων είναι ότι οι «Επτά» δεν θα καταλήξουν ούτε σε σαφές κοινό ανακοινωθεών γαι το θέμα του συναλλάγματος, με αποτέλεσμα -όπως εκτιμούν- την περαιτέρω πτώση του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή