H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα ισχυρής ανάπτυξης και του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετή χθες για να τροφοδοτήσει με αισιοδοξία και να προσελκύσει τους επενδυτές, ούτε στη Wall Street ούτε στο δολάριο. Με συνέπεια το ευρώ να ενισχυθεί στα 1,1554 δολάρια, παρά το γεγονός ότι τα δικά του αντίστοιχα στοιχεία ήταν σαφώς λιγότερο καλά. H ισχυρή επέκταση με ρυθμούς ρεκόρ του κρίσιμου αυτού τομέα που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας επισκιάστηκε από την υποχώρηση του δείκτη για την απασχόληση. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών, που καταγράφει το Institute of Supply Management, εκτοξεύθηκε στα επίπεδα των 65,7 μονάδων τον Ιανουάριο (από τις 58,0 μονάδες τον Δεκέμβριο), που είναι τα καλύτερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1997 όταν εγκαινιάσθηκε αυτός ο δείκτης. Ωστόσο, μελανό σημείο και στον τομέα αυτόν παροχής υπηρεσιών παραμένει η απασχόληση, υποδηλώνοντας το πόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται το κρίσιμο πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν προσωπικό.

Επίσης, θετική εικόνα αναδίδει τώρα και ο αντίστοιχος τομέας παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, καθώς ο κύριος δείκτης που καταρτίζεται από τα στοιχεία του Reuters/NTC Research σημείωσε σημαντική άνοδο στις 57,3 μονάδες τον Ιανουάριο (από 56,6 τον Δεκέμβριο). Ομως δυσεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), η νέα σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών και της Κεντρικής Τράπεζας γύρω από το επίμαχο θέμα της κατεύνθυνσης των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ είναι υπόκωφη. Οι σαφείς πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής υπενθύμισαν την πάλαι ποτέ σύγκρουση μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών της Ζώνης του Ευρώ. O υπουργός Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Κλέμεντ, έχει δηλώσει ότι απογοητεύθηκε που η EKT δεν έχει ακόμη μειώσει το επιτόκιο του ευρώ. Εχουν προηγηθεί οι εκκλήσεις από τον πρωθυπουργό του Βελγίου Guy Verhofstadt προς την EKT να μειώσει το επιτόκιο ώστε να αποδυναμωθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ενα κύμα επενδύσεων έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ευρώ επειδή προσφέρει υψηλή απόδοση επιτοκίων. Τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν και δολάρια να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ. Να θυμίσω ότι τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οχτώ χρόνια και τα επιτόκια του δολαρίου παραμένουν στο 1%. Τώρα το ευρώ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τα δύο τελευταία χρόνια έναντι του δολαρίου. Επίσης, τα βρετανικά επιτόκια στο 3,75% διατηρούν τη μεγάλη διαφορά τους κυρίως με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ. Και χθες η στερλίνα ευνοήθηκε από το υψηλό επιτόκιό της και ανήλθε έναντι του δολαρίου στα ύψη 11 ετών, ξεπερνώντας τα 1,84 δολάρια.

Βεβαίως, τα περιθώρια πλέον στενεύουν για τους τραπεζίτες της EKT. Ομως, αυτοί νομίζουν πως κερδίζουν χρόνο, κρυβόμενοι πίσω από τις λέξεις και προσπαθούν να δικαιολογηθούν καλλιεργώντας ελπίδες. Να επισημανθεί ότι τώρα οι ανησυχίες έχουν κορυφωθεί για τις συνέπειες του ισχυρού ευρώ. H άποψη της στήλης επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως ο χειρισμός του κρίσιμου θέματος της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής από το συμβούλιο της EKT εξακολουθεί να μην πείθει κανέναν, εκτός από τους ίδιους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ ομολόγησε μεν ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές τις Ευρωζώνης, ωστόσο δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι οι συνέπειες από την αλματώδη άνοδο του ευρωνομίσματος θα ξεπεραστούν από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τρισέ ανέλαβε το πηδάλιο της EKT την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, για θητεία οκτώ ετών. Αντίθετα, ο εμπορικός κομισάριος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πασκάλ Λαμί ανησυχεί, δηλώνοντας ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου πλησιάζει σε επίπεδα που ενέχουν κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα των 12 οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή