H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) «δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη». Το επιτόκιο του ευρώ παρέμεινε στο 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα στην 5ετή ιστορία της EKT και τα χαμηλότερα στην Ευρώπη από το 1945!!! Και τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 1%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 45 ετών. Αντίθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε ελαφρώς! Μετά την ολοκλήρωση χθες της διήμερης συνεδρίασης, η Νομισματική Επιτροπή -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 4%. Με συνέπεια τα βρετανικά επιτόκια να αυξήσουν τη διαφορά τους κυρίως με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ. H EKT με την πολιτική της και με τις δηλώσεις Τρισέ παίζει με την άνοδο του ήδη ισχυρού ευρώ καθώς, και χθες, επαναλήφθηκαν οι παρόμοιου κλίματος δηλώσεις περί ευρώ και ότι στην Ευρωζώνη η τρέχουσα ρευστότητα είναι επαρκής!!! Είναι γνωστό και δεδομένο ότι η EKT δεν θέλει(!) να ειπωθεί ότι «άγεται και φέρεται» από τους πολιτικούς. Ωστόσο, οι αγορές αγνοούν παρόμοιου είδους δηλώσεις που απλώς αποκρύπτουν την πραγματικότητα.

Πάντως, και οι διπλωματικού ύφους διαβεβαιώσεις του Τρισέ ότι το ισχυρό ευρώ δεν τον ανησυχεί, διασκεδάζουν απλώς τις ανησυχίες. Τώρα το ευρώ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τα δύο τελευταία χρόνια έναντι του δολαρίου. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει αποφασισμένη στη σύνοδο της οικονομικής ηγεσίας του G7 να θέσει το θέμα των κραδασμών στο ευρώ από τη βίαιη πτώση του δολαρίου, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό προς τις απόψεις της ανακοινωθέν. Οι Γαλλογερμανοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα θέσουν επισήμως τις παρενέργειες της αναταραχής των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Βεβαίως, είναι μια σωστή πολιτική «άμυνας», αλλά η επιτυχία της αμφίβολη… Καθώς στόχος της Ουάσιγκτον είναι να μην αποδεχθεί το κείμενο ενός ανακοινωθέντος για τις συνέπειες της πτώσεως του δολαρίου έναντι του ευρώ. Οι εργασίες της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών του Ομίλου των 7 -G7- πλουσιότερων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- που πραγματοποιείται στη Φλώριδα της Αμερικής, ξεκινούν σήμερα.

Στο μεταξύ η αναταραχή έχει ατονήσει ύστερα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δολαρίου. H συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – ευρώ έχει φύγει από το στόχαστρο της κερδοσκοπίας, που μαζεύει τα πλούσια κέρδη της. Το ευρώ έχει ξεφουσκώσει από τα 1,2898 δολάρια (το τελευταίο ρεκόρ ανόδου τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου). Να επισημανθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φράνσις Μερ ομολόγησε ότι «ήταν λάθος» το ανακοινωθέν του Ντουμπάι, δηλώνοντας ότι «θα προσπαθήσουν να το διορθώσουν στη Φλώριδα»!!! «Θα στείλουμε το σωστό μήνυμα αυτήν τη φορά από το G7 στις αγορές… ότι δεν είναι το ευρώ ισχυρό, αλλά το δολάριο που είναι πολύ ασθενές», είπε ο κ. Μερ.

Ηδη, η μεγάλη αλήθεια ότι η σημαντική πτώση του δολαρίου βοήθησε στην ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών βιομηχάνων διεθνώς, είναι γεγονός. Οντως, το φθηνότερο δολάριο έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς. H στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον έχει επηρεασθεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων, εγκαταλείποντας την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας. Οπως έχω επισημάνει: H de facto ομολογία του ανακοινωθέντος του G7 στο Ντουμπάι, με την αποδοχή του «φθηνού δολαρίου» στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής» των χωρών της Ασίας, έσβησε την περιβόητη πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των ΗΠΑ.

Είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτο, πάντως, ότι διαψεύδεται η σαθρή άποψη ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα κόψει την όρεξη για επενδύσεις στις αμερικανικές αξίες. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν την Παρασκευή ότι οι ξένες καθαρές επενδύσεις σε αμερικανικές αξίες τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 87,6 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, από αμέσως προηγούμενο μήνα. Ετσι, επιβεβαιώνεται πλήρως ο Αλαν Γκρίνσπαν που δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι από την πτώση του δολαρίου έχουν επηρεασθεί δυσμενώς οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ». Να θυμίσω ότι το επιχείρημα αυτό είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη, όταν σε έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) επισημαινόταν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ που τιμολογούν σε δολάρια το πετρέλαιο, έχουν επαναπατρίσει κεφάλαια με αξιοσημείωτα επιταχυνόμενους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους Επίσης, στην ίδια ομιλία, ο Αλαν Γκρίνσπαν είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχει αναθέρμανση πληθωριστικών πιέσεων, που είναι κλασικό σύμπτωμα ασθενικού νομίσματος», παραδεχόμενος μόνο την επίδραση που έχει στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή