H αποζημίωση μονάδας της FIAT νέα εστία διαμάχης με την General Motors

H αποζημίωση μονάδας της FIAT νέα εστία διαμάχης με την General Motors

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έριδα έχει ξεσπάσει μεταξύ της FIAT και της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, με επίκεντρο την αποζημίωση που αξιώνει ο ιταλικός βιομηχανικός όμιλος προκειμένου να παραιτηθεί του δικαιώματός του να απαιτήσει από την εταίρο του ν’ αγοράσει τη ζημιογόνο μονάδα αυτοκινήτων του. H GM διατείνεται πως οι προσπάθειες της FIAT να διατηρήσει ενεργή την ηλικίας 105 ετών μονάδα της FIAT Auto στη διάρκεια της κρίσης της πριν από δύο χρόνια, παραβίασαν τους όρους συμφωνίας του 2000, βάσει της οποίας η GM εξαγόρασε μερίδιο στη FIAT Auto και παρέσχε στη FIAT το δικαίωμα να πωλήσει στην GM την υπόλοιπη επιχείρηση από τον Ιανουάριο του 2004. Πρόσφατα, οι δύο όμιλοι μετέθεσαν την προθεσμία άσκησης του δικαιώματος ώς τον Ιανουάριο του 2005, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία. O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και υπ’ αριθμόν 1 μέτοχος της FIAT, Ουμπέρτο Ανιέλι, υποστηρίζει πως το δικαίωμα εξακολουθεί να ισχύει και αξιώνει «επαρκή αποζημίωση» για να παραιτηθεί από αυτό. Οι αναλυτές εικάζουν πως η FIAT «ζητεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για να ακυρώσει το δικαίωμα. Το ρευστό θα της φαινόταν χρήσιμο, πώς όμως θα δεχθούν κάτι τέτοιο οι μέτοχοι της GM;» Το 2002, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε σε απομείωση του 20% που έλεγχε στη FIAT Auto, στα 220 εκατ. δολάρια, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων. Πέρυσι, αρνήθηκε να συμμετάσχει κατά το μερίδιο των 5 δισ. ευρώ που της αναλογούσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της FIAT Auto, μειώνοντας έτσι το μερίδιό της στο 10%. Σήμερα, η αξία της μονάδας τοποθετείται περίπου στα 2,9 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της κρίσης, αρκετοί ήταν εκείνοι που συνιστούσαν να χρησιμοποιήσει η FIAT το δικαίωμα πώλησης της FIAT Auto ως «μαξιλάρι» για τη σωτηρία της. Ωστόσο, οι μάνατζερ που κατέφθασαν πέρυσι στην εταιρεία, υιοθέτησαν σαφή στρατηγική πώλησης δευτερευουσών δραστηριοτήτων και εστίασης της προσοχής στα αυτοκίνητα. Ελπίζουν σήμερα πως το σχέδιό τους θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του ομίλου φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή