H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οντως, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις χωρών και νομισμάτων εντός… του G7. Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο. H Ουάσιγκτον έχει δηλώσει πως δεν την ανησυχεί η πτώση του δολαρίου. Ενώ, η Ευρώπη της ONE εξασκεί πολλαπλές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για τις συνέπειες της κατάρρευσης του δολαρίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η γνωστή πολιτική της Ουάσιγκτον εγκυμονεί κινδύνους λόγω της εκτόξευσης του εμπορικού και του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ! Δικαίως, μια ενδεχομένη κρίση του δολαρίου με περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ, προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη της ONE, καθώς θα τορπιλίσει την ευάλωτη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Και το Τόκιο με τη σειρά του θα υπερασπίσει την πάγια παρεμβατική πολιτική του. Οπότε, το ανάθεμα θα πέσει ξανά στην Κίνα. Και η συνωμοσία των Επτά κατά της Κίνας, που καλιεργήθηκε στο Ντουμπάϊ θα συνεχισθεί στη Φλώριδα…

Πάντως, κάθε συνάντηση του G7 -είτε πρόκειται για σύνοδο κορυφής των Επτά ηγετών ή για σύνοδο των Οικονομικών υπουργών- γεννά προσδοκίες… Ετσι και η σημερινή σύναντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών του Ομίλου των 7, G7, πλουσιότερων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- που πραγματοποιείται στη Φλώριδα της Αμερικής. Και η Ευρώπη της ONE έχει φροντίσει να τις αναθερμάνει. Ομως, προτού η κυβέρνηση Μπους αναλογισθεί τις ευθύνες της και δείξει καλή διάθεση στο G7, όπως κραυγάζουν οι Γαλλογερμανοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ.

Ενα κύμα επενδύσεων έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ευρώ, επειδή προσφέρει υψηλή απόδοση επιτοκίων. Τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυρότερων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν και δολάρια να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ. Να θυμίσω ότι τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οκτώ χρόνια, τα επιτόκια του δολαρίου στο 1% και το επιτόκιο του ευρώ στο 2%. Ενώ, τα βρετανικά επιτόκια αυξήθηκαν εκ νέου προχθές στο 4%, ενισχύοντας την ήδη μεγάλη διαφορά τους με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ.

Πάντως, οι Γαλλογερμανικές δηλώσεις για τις επίμαχες σχέσεις δολαρίου – ευρώ ήταν καταιγιστικές, ενώ το Τόκιο αμύνεται για την πολιτική του! Ομως, η οικονομική υπουργική τετράς της Ευρώπης -ο Γερμανός Χανς Αϊχελ, ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο Γάλλος Φράνσις Μερ και ο Ιταλός Βίσκο- μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Σανταγκάζου Τανιγκάκι, είναι αδύναμοι να πείσουν την Αμερική του Μπους να ξαναγραφτεί στην κλασική γλώσσα το ανακοινωθέν του G7, διορθώνοντας τη γλώσσα του Ντουμπάι, ή να αποσπάσουν μια συμφωνία για κοινές παρεμβάσεις.

Αλλά, οι αγορές δεν έχουν αυταπάτες. Το πιθανότερο είναι οι επτά οικονομικοί υπουργοί και τραπεζίτες, μη μπορώντας ή μη θέλοντας να κάνουν κάτι καλύτερο, να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα χαρακτηρίζουν ως «αδικαιολόγητη» την κατάρρευση του δολαρίου και θα εκφράζουν ευχές πως η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος θα αντιστραφεί με «ομαλό» τρόπο(!)» και θα επισημανθεί για πολλοστή φορά η πρόθεσή τους περί συνεργασίας για τη σταθερότητα των διεθνών αγορών χρήματος και την αποφυγή εντόνων συναλλαγματικών διακυμάνσεων…

Να θυμίσω ότι στο ανακοινωθέν των επτά οικονομικών υπουργών και τραπεζιτών, της 20ής Σεπτεμβρίου 2003 στο Ντουμπάι, γινόταν αναφορά για «flexible exchange rates». Με το ανακοινωθέν εκείνο, το G7 καλούσε εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο να καταργήσει σταδιακά το νομισματικό καθεστώς της σύνδεσης Αμερικανού δολαρίου/γουάν, ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου με στόχο το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. Επίσης, το G7 καλούσε εμμέσως το Τόκιο να σταματήσει την πολιτική των παρεμβάσεων, που κάνει για να αποτρέψει την ανατίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου. Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν το ανακοινωθέν του G7 το δολάριο ισορροπούσε στα 117 γιεν και το ευρώ γύρω στα 1,12 δολάρια. Χθες το δολάριο κυμαινόταν στα 106 γιεν και το ευρώ στα 1,26 δολάρια.

Τι θα κάνει το Τόκιο; O νέος υπουργός Οικονομικών Σανταγκάζου Τανιγκάκι αναχωρώντας για τη Φλώριδα, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι θα δώσει μια ακριβή εικόνα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής του Τόκιο, στους ομολόγους του στο G7. «Θα τους εξηγήσω ότι η Ιαπωνία με τις παρεμβάσεις προσπαθεί να αποτρέψει τις έντονες και αδικαιολόγητες νομισματικές διακυμάνσεις», είπε ο Τανιγκάκι που θα συμμετέχει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών σε σύνοδο του G7. Να επισημανθεί ότι το Τόκιο προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακόψει την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς στηρίζει την επιβίωση της οικονομίας του στις εξαγωγές.

Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το δολάριο τον Ιανουάριο του 2002 βρισκόταν στα ύψη των 135 γιεν και χθες αποδυναμωμένο στα 106 γιεν. H BoJ πάση θυσία τώρα προσπαθεί να διαφυλάξει τα επίπεδα των 105 γιεν και να αποτρέψει την πτώση του δολαρίου κάτω από τα επίπεδα αυτά… Ηδη το Τόκιο από τις αρχές του έτους έχει πουλήσει το πόσο ρεκόρ των 7.1545 τρισ. γιεν αγοράζοντας αντίστοιχα δολάρια, για να θέσει ανάχωμα στα άλματα του γιεν. Να επισημανθεί ότι οι μαζικές παρεμβάσεις που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας το περασμένο έτος, ήταν συνολικής αξίας 20 τρισεκατομμυρίων γιεν και αποτελούν ετήσιο ρεκόρ παρεμβάσεων εκ μέρους του Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή