Οταν η Ασία έχει γρίπη, η ανθρωπότητα κρατάει την αναπνοή της…

Οταν η Ασία έχει γρίπη, η ανθρωπότητα κρατάει την αναπνοή της…

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ήδη πληγωμένη, από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, οικονομία, κυρίως κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, αντιμετωπίζει έναν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο. Σηκώνοντας ήδη το κόστος των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από «διαφυγόντα κέρδη» λόγω του SARS -όπως υπολογίζεται από την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως-, η Ασία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γρίπη των πουλερικών, η οποία ενδέχεται να κοστίσει τελικώς πολλαπλάσια, οδηγώντας αυτήν την περιοχή του κόσμου σε νέα οικονομική κρίση. Ηδη, οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς κοτόπουλου από την Ταϊλάνδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία, απαγόρευσαν τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην οικονομία της, αφού η αξία των εν λόγω εισαγωγών ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. H παραγωγή κοτόπουλων υπολογίζεται ότι συνεισφέρει το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της Ταϊλάνδης, ενώ ο κλάδος, ο οποίος ενδέχεται να πληγεί επίσης άμεσα από αυτήν την υπόθεση, ο τουριστικός, αποδίδει περισσότερο από το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Προς το παρόν, περί τα 14 εκατομμύρια κοτόπουλα, από τον συνολικό πληθυσμό της εν λόγω κατηγορίας πουλερικών της Ταϊλάνδης, που υπολογίζεται στα 180 εκατομμύρια, έχουν καταστραφεί για λόγους ελέγχου της μεταδοτικής ασθένειας. Αλλά είδη καταναλώσιμων πουλερικών έχουν επίσης καταστραφεί, με τον αριθμό τους να φθάνει στα 12 εκατομμύρια. H Ταϊλάνδη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός κοτόπουλων στον κόσμο και η κατανάλωση του εν λόγω κρέατος έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και μέσα στη χώρα.

Φόβοι για την Κίνα

Η παγκόσμια κοινότητα παρατηρεί τις εξελίξεις στην Ασία με κομμένη την ανάσα, καθώς ορισμένοι φόβοι αρχίζουν να αποκτούν σάρκα και οστά. Κρούσματα προσβεβλημένων πουλερικών εντοπίσθηκαν ήδη στην πολυπληθέστατη -και γνωστή για τη στενή συμβίωση ανθρώπων και οικόσιτων ζώων- Κίνα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα έχουν επίσης ήδη σφαγιασθεί. Οπως αναφέρουν ειδικοί, οι νότιες περιοχές της Κίνας, όπου παράγονται μαζί κοτόπουλα, πάπιες, χήνες αλλά και χοίροι, σε τεράστιες εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής, αποτελεί «ρεζερβουάρ διαρκώς μεταλλασσομένων ιών».

Οπως παρατηρεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουπέμπστερ, στέλεχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, «υπάρχει άμεση ανάγκη πληροφοριών για το τι συμβαίνει στην ηπειρωτική Κίνα. Προς το παρόν, μπορούμε να εικάσουμε μόνον, όμως, ουδείς αμφισβητεί ότι… ένα κι ένα κάνουν δύο. Από πού στο καλό, προέρχονται όλοι αυτοί οι ιοί!» Αν και το γεγονός τώρα λαμβάνει διαστάσεις, βλέποντας το φως της δημοσιότητας, η Κίνα βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία θεωρεί ότι το Πεκίνο αρνείται να διαθέσει πληροφορίες καίριας σημασίας γι’ αυτήν την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι και στην πρόσφατη κρίση με τον ιό της άτυπης πνευμονίας, η Κίνα επικρίθηκε εντονότατα για την -όπως αποκαλύφθηκε τελικώς- απόκρυψη στοιχείων. O καθηγητής Γουέμπστερ αναφέρεται επίσης στο Βιετνάμ, όπου έχουν επίσης εντοπισθεί κρούσματα της γρίπης των πουλερικών, σε ζώα και αθρώπους. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το τι συμβαίνει στο Βιετνάμ. Εάν αυτή η υπόθεση τεθεί εκτός ελέγχου, θα κάνει το SARS να μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό, σαν λίγος καπνός που χάθηκε στον ορίζοντα…». Διακεκριμένος επιστήμων, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, φοβούμενος τις Αρχές στο Πεκίνο, δήλωσε προ ημερών στον ανταποκριτή της βρετανικής Telegraph στο Χονγκ Κονγκ: «H γρίπη αποτελεί κυρίως οικονομικό πρόβλημα για την Κίνα. Εάν παραδεχθεί το πρόβλημα, οι εξαγωγές της θα υποστούν πλήγμα…».

Επιδημία… επιδημιών

Εκτός του κρέατος των πουλερικών, οι Ασιάτες αποφεύγουν βεβαίως και τα αβγά, ενώ τελώντας ακόμη υπό τον φόβο των κρουσμάτων της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, αποφεύγουν και το βόειο κρέας. Στην ανεπτυγμένη αλλά μεγάλη εισαγωγέα Ιαπωνία, εκτιμάται ότι η έλλειψη κρέατος -κοτόπουλου και βοείου- που ήδη εκδηλώνεται στην αγορά και η αύξηση των τιμών άλλων προϊόντων, ενδέχεται να επηρεάσουν την προσωπική κατανάλωση, η οποία «παράγει» το 55% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Εκτιμήσεις αναφέρονται επίσης στην πιθανότητα μείωσης της τουριστικής κίνησης από την Ιαπωνία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, κάτι το οποίο θα σήμαινε πρόσθετο οικονομικό πλήγμα γι’ αυτές, με άμεση επίπτωση στις ιαπωνικές εξαγωγές προς αυτές.

Από τις τελευταίες ειδήσεις, με μεγάλη οικονομική σημασία, είναι εκείνη της μετάδοσης του ιού της γρίπης των πουλερικών στο Πακιστάν, όπου σφαγιάσθηκαν περί τα 4 εκατομμύρια κοτόπουλα. Οπως τόνισε αξιωματούχος στο Καράτσι, «μπορεί οι αριθμοί να είναι συγκριτικώς μικροί, όμως κανένας κλάδος μέχρι στιγμής στο Πακιστάν δεν έχει υποστεί τόσο σημαντικό οικονομικό πλήγμα με τη… μία.» Το μέχρι στιγμής κόστος εκτιμάται από το Καράτσι στα 14.465.000 δολάρια.

Αν και σε γενικές γραμμές, η Ασία ελπίζει ότι θα ξεπερασθεί και αυτή η κρίση, γεγονός είναι ότι οι διαστάσεις, τις οποίες ενδέχεται να λάβει, είναι απρόβλεπτες καθώς και ότι έρχεται να συσσωρεύσει τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας στην περιοχή, μετά το SARS. Στην πραγματικότητα, τόσο η Ασία όσο και η διεθνής κοινότητα… κρατούν, για άλλη μία φορά, την αναπνοή τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή