«Αγκάθια» στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για την Υγεία και στη Γαλλία

«Αγκάθια» στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για την Υγεία και στη Γαλλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβουλεύσεις με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία άρχισαν χθες στη Γαλλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφύγει κρίση χρηματοδότησης στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού και της ζήτησης για ακριβότερη περίθαλψη. Εν μέσω απειλών για απεργιακές κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικάτων, τα οποία εκφράζουν φόβους ότι οι τελικοί ηττημένοι θα είναι οι φτωχοί, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζαν-Φρανσουά Ματέ κάλεσε εκπροσώπους σχεδόν 60 οργανισμών, μεταξύ των οποίων συνδικάτα, οργανώσεις εργοδοτών, ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εργαζομένων στον ιατρικό τομέα και οργανώσεις ασθενών, για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.

Ελλειμμα 29 δισ. ευρώ

Οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις θα συζητήσουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα σε έκθεση η οποία καταρτίσθηκε από κυβερνητική επιτροπή. Βάσει αυτών, το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καταλήξει να παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 29 δισ. ευρώ ώς το 2010, αν δεν γίνει τίποτα για να αποφευχθεί η κρίση. O κ. Ματέ, ο οποίος θα δώσει στη δημοσιότητα ένα γενικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο, ήτοι πριν από τα τέλη Ιουνίου, όταν θα πρέπει να ψηφισθεί νομοθεσία, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας επιδιώκει να δημιουργήσει σύστημα δύο ταχυτήτων, όπου την καλύτερη περίθαλψη θα έχουν όσοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.

Κακοδιαχειριζόμενο σύστημα

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τα μέτρα που φιλοδοξεί να ληφθούν. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του συμπεράσματος της έκθεσης ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να μειωθούν οι σπατάλες σ’ ένα σύστημα που η κυβερνητική επιτροπή χαρακτήρισε «κακοδιαχειριζόμενο». Το έλλειμμα στον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα φθάσει φέτος περίπου στο ένα πέμπτο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρίτο συναπτό έτος. Πάντως, κάποια συνδικάτα, όπως το Force Ouvriere, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, απειλούν ότι αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε σύστημα δύο ταχυτήτων, οι κινητοποιήσεις θα είναι πολύ ευρύτερες από το περυσινό κύμα διαδηλώσεων και βιομηχανικών απεργιών για τις μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή