Τα καλύτερα κέρδη της τελευταίας δωδεκαετίας η British Airways

Τα καλύτερα κέρδη της τελευταίας δωδεκαετίας η British Airways

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών εκτοξεύθηκαν τα κέρδη της British Airways το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και προκαλώντας χθες, εκδίδοντας το σχετικό ανακοινωθέν, άνοδο της τιμής της μετοχής της εταιρείας έως και κατά 4,2%. Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη του βρετανικού αερομεταφορέα, ο οποίος προχώρησε στην περικοπή περισσοτέρων από 12.600 θέσεων εργασίας την τελευταία διετία, έφθασαν τα 125 εκατ. στερλίνες (232 εκατ. δολάρια), το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Τα κέρδη αυτά είναι πενταπλάσια από τα 25 εκατ. στερλίνες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και υπερέβησαν τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών, ήτοι τα 93,5 εκατ. στερλίνες. Παρ’ όλα αυτά, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης προειδοποίησε ότι ο όγκος των κρατήσεων εισιτηρίων ήδη υφίσταται συνέπειες από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο η BA ακύρωσε πτήσεις από το Λονδίνο προς την Ουάσιγκτον, όταν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ γνωστοποίησαν πληροφορίες βάσει των οποίων οι πτήσεις αυτές ενείχαν πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ροντ Εντιγκτον, «ακριβέστερες εκτιμήσεις για το κόστος από τους φόβους περί ασφαλείας δεν θα έχουμε πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις ώς τέσσερις μήνες». Αναλυτές της Credit Suisse First Boston, πάντως, εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις αυτές θα είναι προσωρινές, καθώς «ο όγκος των κρατήσεων εισιτηρίων τείνει να ανακάμπτει απότομα όσο υποχωρούν οι φόβοι».

Οι θεαματικότατες επιδόσεις της BA οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις κινήσεις της για την περικοπή του κόστους. Εκτός από τις προαναφερθείσες περικοπές θέσεων εργασίας, η εταιρεία μείωσε τις προμήθειες προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, υιοθέτησε τακτικές ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ήδη οι φθηνού κόστους ανταγωνιστές της, ενώ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το κόστος προσωπικού επιπλέον κατά 300 εκατ. στερλίνες. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες, η BA είναι έτοιμη να προχωρήσει στην περικοπή επιπλέον 400 θέσεων εργασίας ώς τον ερχόμενο μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων στους 13.000.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της εταιρείας, το κόστος μονάδας βελτιώθηκε για έβδομο συναπτό τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας πλέον καθαρή μείωση του κόστους κατά 2,9%, μετά τις διαρκείς περικοπές θέσεων και τη μείωση του κόστους διανομής εισιτηρίων, κάτι που τη βοήθησε ν’ αντισταθμίσει πτώση κατά 0,8% του μέσου όρου των ναύλων. Επιβράδυνση, επίσης, σημείωσε η πτώση του μέσου όρου των ναύλων. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,8%, στα 1,891 δισ. στερλίνες, χάρις στη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης για εναέρια ταξίδια, τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας και των προσφορών φθηνών εισιτηρίων. O κ. Εντιγκτον χαρακτήρισε «ακόμα υποτονική» τη ζήτηση εισιτηρίων πρώτης θέσης και business class στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος και αρκετοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τιμές των εισιτηρίων, σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλού ανταγωνισμού. Ομως, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου δείχνουν πως, μειώνοντας τη βάση του κόστους, ένας μεγάλος αερομεταφορέας μπορεί ν’ ανταγωνισθεί τους φθηνού κόστους ανταγωνιστές του όπως η easyJet και η Ryanair, οι οποίες εξέδωσαν τον περασμένο μήνα προειδοποίηση κερδοφορίας, μετά την πτώση του μέσου όρου των ναύλων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή