EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

IG Metall: επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με τους εργοδότες

Το γερμανικό συνδικάτο των εργαζομένων στη βιομηχανία IG Metall επανέλαβε χθες τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, στο Πφόρζχαϊμ, κοντά στη Στουτγάρδη, με προειδοποιήσεις αμφοτέρων των πλευρών ότι τυχόν αποτυχία θα οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα. Το συνδικάτο IG Metall, το οποίο στεγάζει 3,5 εκατ. μέλη, έχει απειλήσει με γενική απεργία εάν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το ύψος των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα λεχθέντα εκπροσώπου της εργοδοσίας, χθες, δεν ανεμένετο σύναψη συμφωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανησυχίες ότι το ενδεχόμενο για μία γενική απεργία δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής αρκετές φορές σε αδιέξοδο. O λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η εργοδοσία προσέφερε ποσοστό αυξήσεως των αποδοχών των 3,5 εκατ. μελών του συνδικάτου IG Metall μικρότερο από το 4%, όπως είχε διατυπώσει σε σχετικό αίτημά του το συνδικάτο. Μεταξύ άλλων, το συνδικάτο IG Metall ζητάει από την εργοδοσία να απορρίψει αίτημα περί περισσότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και επιμηκύνσεως του χρόνου της εβδομαδιαίας εργασίας.

Ελαφρά πτώση των κερδών

Η Coca Cola Co. ανέφερε χθες ότι τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν ελαφρώς πτώση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Απέδωσε, δε, τη μείωση της κερδοφορίας της στην ανάληψη ειδικών δαπανών για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, σε υψηλότερα έξοδα και στην ασθενή πώληση των μη αλκοολούχων προϊόντων της στη Βόρεια Αμερική καθώς και σε άλλες βασικές αγορές της. Πάντως, η Coca Cola κατόρθωσε να εξισορροπήσει τις απώλειες από τις αναιμικές πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική και στην Ιαπωνία, σε μεγάλο βαθμό χάρις στην καταβολή χαμηλότερης φορολογίας, σε οφέλη από τις νομισματικές διακυμάνσεις και στη βελτίωση της τιμολογήσεως των πρώτων υλών που αποστέλλει στο εξωτερικό για την παραγωγή του ομώνυμου αναψυκτικού. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Coca Cola διεμορφώθησαν στα 927 εκατομμύρια δολάρια, ή κατά 38 σεντς ανά μετοχή, μετά την ανάληψη δαπανών της τάξεως του 8% για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στην αγορά της Βορείου Αμερικής, που είναι και η μεγαλύτερη από τις αγορές της. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Coca Cola είχαν διαμορφωθεί στα 930 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της εταιρείας την προαναφερθείσα περίοδο αυξήθηκαν στα 5,18 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι η Coca Cola προέβη στην απόλυση 1.000 ατόμων στο πλαίσιο προγράμματος αναδιαρθρώσεως στη Βόρεια Αμερική, το οποίο είχε στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και την αύξηση της αποδοτικότητας της επιχειρήσεως. H χαμηλή τιμή του αμερικανικού δολαρίου και οι νομισματικές διακυμάνσεις συνέβαλαν, επίσης, στην αύξηση των λειτουργικών κερδών της Coca Cola κατά 5%.

«Πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών «πάγωσε» χθες κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής, γεγονός το οποίο θεωρείται νίκη των κατόχων ομολόγων και πλήγμα στο αίτημα του Μπουένος Αϊρες, για μείωση κατά 75% του μη εξυπηρετουμένου χρέους του, ύψους 88 δισ. δολαρίων. H κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες θα ασκήσει έφεση στην αμερικανική δικαστική απόφαση.

Νews Corp.: κέρδη 361 εκατ. δολ.

Αύξηση στα 361 εκατομμύρια δολάρια σημείωσαν τα κέρδη της News Corp., του Αυστραλού μεγιστάνα των MME Ρούπερτ Μέρντοχ, το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, λόγω ισχυρής απόδοσης στον τομέα των εφημερίδων και της καλωδιακής τηλεοράσεως. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα κέρδη της ήταν 239 εκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή