H παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση πετρελαίου

H παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση πετρελαίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν θα είναι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο σε παγκόσμια κλίμακα, υποβοηθούμενη από την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα και της Κίνας ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Ειδικότερα ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του περί της αύξησης της ζήτησης για το τρέχον έτος στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως, στο 1,44 εκατομμύριο βαρέλια? υπό το πρίσμα αυτό, αμβλύνονται και οι πιέσεις που υφίσταται ο ΟΠΕΚ λόγω του έντονου ανταγωνισμού από την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή των χωρών, που δεν ανήκουν σ’ αυτόν. Πάντως, προβαίνοντας ο ΟΠΕΚ σε μια προληπτική κίνηση, αποφάσισε να περικόψει την παραγωγή του εν όψει ενός δυνητικού πλεονάσματος στην προσφορά του δευτέρου τριμήνου, οπότε και η ζήτηση παραδοσιακά μειώνεται.

Από πλευράς της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία της έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιταχύνεται σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εν μέρει εξαιτίας της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας της Κίνας και της ευρύτερης περιφέρειας? ωστόσο, εμφανίζει περιστασιακή επιβράδυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Πάντως, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις του για την εφετινή παγκόσμια ζήτηση, η οποία θα φθάσει στα 79,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτι το οποίο θα συμβάλει στο να αποτρέψει ο ΟΠΕΚ την οιανδήποτε υποχώρηση των τιμών. Κατά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, τα επίπεδα αποθεμάτων διαμορφώνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και η αστάθεια των τιμών του μαύρου χρυσού υποχωρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή