Ευμετάβλητες οι συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών

Ευμετάβλητες οι συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ενδιαφέρον το πώς οι εφημερίδες αποτιμούν η κάθε μία ξεχωριστά την αξία των εκάστοτε προσφορών, οι οποίες υποβάλλονται για εξαγορές εταιρειών. Λόγου χάριν, πέντε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες αξιολόγησαν με απόκλιση την προσφορά της Comcast για τη Walt Disney, η οποία ως είδηση εφιλοξενείτο στα πρωτοσέλιδά τους. Ειδικότερα, οι Financial Times εκτιμούσαν την προσφορά σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Wall Street Journal σε 48,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Από μέρους της η WashingtoPost έκανε λόγο για 56 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Los Angeles Times για 51 δισεκατομμύρια, ενώ οι New York Times για 54,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ηταν ορθές οι εκτιμήσεις τους; Ολες ήταν σωστές και ταυτόχρονα όλες λάθος.

Η Walt Disney

Πρώτον, όποιος αποτιμά μία συγχώνευση θα πρέπει να αποφασίσει εάν το χρέος, που υπολογίζει σε μία επιχειρηματική συμφωνία, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη συνολική αξία. Στην πλειονότητά τους οι ειδικοί διατείνονται ότι ένα τέτοιο χρέος έχει πάντα σημασία, γιατί βοηθάει στο να εξεταστεί μία συμφωνία συνολικά, αλλά, εάν εφαρμοστούν αυστηρά οι ισχύοντες κανόνες, δεν εμπεριέχεται σε μία προσφορά. Στην περίπτωση των Financial Times τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια περιέχουν και τα 11,9 δισ. δολάρια του χρέους της Walt Disney, όπως το αποτίμησε η Comcast. Ακόμα, όμως, κι αν εξαιρεθεί το χρέος, η αξιολόγηση της προσφοράς δεν καθίσταται ευκολότερη.

Η Comcast επιδιώκει να καταβάλει το τίμημα της εταιρείας με μετοχές στην αναλογία του 0,78 της μετοχής της για κάθε μία μετοχή της Walt Disney. Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών σε καθημερινή βάση μεταβάλλουν τα δεδομένα. Την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε η προσφορά, η τιμή της μετοχής της Comcast απώλεσε άνω των 2 δολαρίων. Οι εφημερίδες Wall Street Journal και Los Angeles Times υπολόγισαν την αξία της προσφοράς βάσει της τιμής στο τέλος των συναλλαγών, ενώ οι WashingtoPost, New York Times και Financial Times χρησιμοποίησαν την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, ισχυριζόμενες ότι αυτή χρησιμοποιήθηκε και από την Comcast για να ορίσει την αναλογία στην ανταλλαγή μετοχών.

Ακριβό… παιχνίδι

Εν κατακλείδι, οι αποτιμήσεις σε συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών μεταβάλλονται κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια των καθημερινών συναλλαγών, αναλόγως με τη στάση των επενδυτών έναντι μιας συμφωνίας και αναλόγως των στοιχημάτων, που κάνουν για την τελική έκβασή της. Μέχρις ότου η συμφωνία ολοκληρωθεί, ο υπολογισμός του τιμήματός της μοιάζει κυρίως με ένα παιχνίδι, στο οποίο διακυβεύονται υψηλά ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή